Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Sutra kreće peti supermaraton od Tuzle do Vukovara

U znak sjećanja na žrtve stradale u Vukovaru prije 27 godina i ove godine će po peti put iz Tuzle prema ovom gradu u Republici Hrvatskoj krenuti grupa maratonaca.

Sa tuzlanske Kapije će 17. novembra u ranim jutarnjim satima krenuti maratonci Atletskog kluba “Sloboda Tehnograd”, te maratonci iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova (Sarajevo, Bihać, Cazin, Prnjavor, Živinice) a pridružit će im se maratonci iz Njemačke.

Oni bi do Vukovara trebali pretrčati oko 150 kilometara. Budući da svake godine i maratonci iz Vukovara, Vinkovaca, Zagreba, dolaze na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici i nastradale mladosti u Tuzli, ovo je način da i BH maratonci podsjete javnost na strašnu tromjesečnu opsadu i svakodnevna granatiranja u Vukovaru tokom 1991. godine, kada su JNA i srpske paravojne postrojbe ubile najmanje 1.739 osoba.

Grad Tuzla na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem je primjer za suživot i međusobnu toleranciju ljudi različitih nacija i vjerospovijesti koji ovdje žive vijekovima. Memorijalne maratone „Tuzla – Srebrenica“, „Orašje – Tuzla”, „Tuzla – Vukovar“ trče maratonci iz zemalja bivše Jugoslavije, koji svojim pretrčanim stotinama hiljada kilometara žele pokazati da su suživot, tolerancija i zajednički život jedina mogućnost svima nama, te da skrenu pozornost javnosti na stravične događaje koji su se desili u Evropi u 20. stoljeću, te podići svijest o važnosti sjećanja i suočavanja sa prošlošću kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek pate i dvadeset i sedam godina nakon ratnih zbivanja na području EX Jugoslavije.

VIJESTI

Najnovije vijesti