Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Sutra nastupa nova hidžretska 1437. godina

dzamija-kandilji

Sa zalaskom sunca, sutra u 18 sati i 13 minuta nastupa Nova 1437. hidžretska godina. Tim povodom, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će sutra, poslije akšam-namaza u džamiji na Čengić-Vili organizirati akademiju pod nazivom Putevima Hidžre.

U okviru programa bit će održana prigodna predavanja uz podršku hora Medžlisa, a nakon toga će u 20 sati i 15  minuta na platou ispred džamije biti upriličen vatromet, najavljuju iz Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ-a Sarajevo, saopćila je Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ-a Sarajevo.

Prvi muharrem je prvi dan Hidžretske godine. Riječ “hidžretun” u arapskom jeziku znači seobu, a hidžretun-nebijji označava seobu Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu 622.g. po Isa a.s.

Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama. Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju Hidžre, javila je Fena.

VIJESTI

Najnovije vijesti