Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Sutra polusatni protest doktora u FBiH

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH sutra će u zdravstvenim ustanovama organizovati polusatni protest u vrijeme pauze. Bit će to protest zbog ukidanja reprezentativnosti ovog Saveza i ujedno podrška kolegama u Unsko-sanskom kantonu koji su u ponedjeljak počeli štrajk. Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu poništio je reprezentativnost ovog federalnog saveza i postupak je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje – Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. Ovom odlukom ugrožen je rad doktora u cijeloj Federaciji, navode iz Saveza, koji broji 4.400 članova.

”Na cijeloj teritoriji Federacije će u srijedu za vrijeme pauze svi doktori izaći ispred svojih ustanova kako bi dali podršku kolegama iz Unsko-sanskog kantona da nisu sami i kako bi pokazali na jedan način solidarnost i svoju snagu da ćemo se boriti i izboriti za svoja prava. Naše osnovno pravo je da možemo sebe da zastupamo i da budemo socijalni partneri, ništa drugo ne tražimo”, navodi Admir Suljić, potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Odluku o reprezentativnosti resorno federalno ministarstvo trebalo bi donijeti u narednih 20-tak dana. Ukoliko odgovor bude negativan, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije pokrenut će generalni štrajk na nivou cijele Federacije BiH.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti