Subota, 18 Maja, 2024

Sve spremno za početak jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala!

Sve je spremno za početak jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala, koji će od 16. do 23. augusta biti održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Na najvećoj festivalskoj lokaciji, Ljetnom kinu Raiffeisen, gdje se prikazuju filmovi iz programa Open Air, postavljeno je oko 3.000 šarenih stolica, a ispred Narodnog pozorišta zasijao je i novi crveni tepih.

Crveni tepih, postavljen u čast jubileju, filmskim autorima, umjetnicima i publici, inspirisan je ćilimom iz Sarajeva iz 1930. koji se nalazi u zbirci Zemaljskog muzeja BiH, i spoj je tradicije i savremenog.
Nakon tradicionalnog pića dobrodošlice na Festivalskom trgu, u 19:30 sati uslijedit će ceremonija Crvenog tepiha, a nakon toga, u 20:15, svečano otvorenje Festivala.

Domaćin ceremonije svečanosti otvorenja je bosanskohercegovački glumac Igor Skvarica.

Festival će otvoriti novi film bh. oskarovca Danisa Tanovića – “Deset u pola”. Film će biti prikazan na 15 lokacija u Sarajevu i Mostaru.

Sutra, Pred početak Festivala, publiku i festivalske goste očekuje cjelodnevni program. Počinje već u 9 sati, jutarnjom projekcijom filma SIN, koji će iste večeri svjetskom premijerom u Takmičarskom programu otvoriti ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala.

Nakon jutarnje projekcije novinari i publika moći će prisustvovati razgovoru s ekipom filma, predvođenom redateljicom Ines Tanović. Razgovor će moderirati nagrađivani pisac i scenarista Aleksandar Hemon, kao i sve konferencije za medije ovogodišnjeg izdanja Takmičarskog programa – igrani film.

Uoči svečanog otvorenja Festivala, publiku i brojne goste Sarajeva očekuje ulična parada “Umjetnost u pokretu“, sa oko 200 umjetnika. Paradu su sufinansirale i organizacijski pomogle Općina Centar Sarajevo i JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala u hotelu Evropa bit će organiziran i gala prijem za festivalske goste.

Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom.

Vlada KS produžila radno vrijeme ugostiteljskih objekata

Vlada Kantona Sarajevo odlučila produžiti radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata.

Dakle, tokom trajanja SFF-a svi ugostiteljski objekti moći će raditi i poslije ponoći.

Radićeva ulica će za vrijeme festivala biti zatvorena za saobraćaj u periodu od 18 sati do 2 sata ujutro.

GRAS je najavio kako će javni gradski prijevoz prilagoditi potrebama putnika te su saopćili šta će sve biti promijenjeno od 13. do 20. augusta

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE