Četvrtak, 23 Maja, 2024

Takmičenje u štednji energije u Njemačkoj

Rusija je ove jeseni prestala isporučivati ​​prirodni plin većem dijelu Evrope, nadajući se da će pokazati Evropljanima da bi podrška Ukrajini u ratu mogla postati previše neugodna za podnijeti. Nije se računalo na ljubav Nijemaca prema štedljivosti, stoji u analizi Wall Street Journal-a.

Mnogi Nijemci vide štedljivost kao dio svog nacionalnog identiteta, a lov na povoljne cijene kao način života. Stoga su prihvatili energetski izazov, pronalazeći sve kreativnije načine za smanjenje potrošnje. Za sada su odlični u tome.

Potrošnja plina u kućanstvima i fabrikama u septembru i oktobru smanjila se za oko četvrtinu u odnosu na iste mjesece od 2018. do 2020. godine, čak i nakon prilagođavanja za neuobičajeno toplo vrijeme. Nacionalna skladišta plina sada su na 97 posto, daleko iznad najoptimističnijih vladinih projekcija.

Nijemci su se na društvenim mrežama hvalili ko je najduže držao toplinu dok, objavljujući očitanja temperature kao dokaz. Zamjenjuju vruće tuševe brisanjem peškirima, nabavljaju zalihe termo donjeg rublja, čak pale vanjske roštilje i peći za kampovanje u svojim stanovima.

Gradska vijeća prigušila su uličnu rasvjetu, snizila temperature u javnim zgradama i isključila toplu vodu u javnim toaletima i tuševima. Bazeni se ne griju. Neki gradovi razmišljaju o gašenju semafora. Saune su zatvorene. Grad Düsseldorf razmatra snižavanje temperature u krematoriju.

rgovine mješovitom robom skratile su radno vrijeme i isključile neke frižidere. Crkve smanjuju termostat na samo 7 stepeni i mole župljane da doniraju deke starijim članovima. Skijalište Zugspitze vozi gondole sporije, a njihova sjedišta su bez grijanja.

Nijemci razmjenjuju savjete na društvenim mrežama: Koristite toster za pečenje peciva. Perite rublje svake druge sedmice. Izbrišite nepotrebne programe i aplikacije s digitalnih uređaja. Koristite odgovarajući poklopac za svaki lonac.

Dobrotvorna organizacija u gradu Bielefeldu organizovala je takmičenje u uštedi energije: Snimite dvije fotografije svog mjerača energije u razmaku od šest mjeseci. Ako je vaša potrošnja najmanje 10 posto manja od potrošnje prosječnog kućanstva, imate priliku osvojiti 1.000 Eura.

“Moram priznati da sam razvio određenu sportsku ambiciju da grijanje bude isključeno što je duže moguće” , objavio je Lion Hirth , profesor energetske politike na Hertie školi u Berlinu. KLIX

VIJESTI

Najnovije vijesti