Četvrtak, 25 Jula, 2024

Talibani ulaze u Kabul

Glavni grad Afganistana, Kabul, posljednji je veliki grad koji drže vladine snage, nakon što su svi glavni gradovi provincije pali pod ofanzivu talibana.

Talibani, islamistička militantna grupa koja je zauzela velike dijelove Afganistana, počeli su u nedjelju ulaziti u predgrađa Kabula, rekli su lokalni zvaničnici, javlja Deutsche Welle.

Glavni grad Afganistana posljednji je veliki grad koji drže vladine snage.

Talibani su započeli ofanzivu prije gotovo dvije sedmice, zauzevši niz ključnih gradova, gradova i graničnih prijelaza.

Talibanski munjevit napredak do vrata afganistanske prijestonice uslijedio je kada su helikopteri sletjeli u američku ambasadu rano u nedjelju i kada su viđena oklopna diplomatska vozila koja napuštaju područje oko kompleksa, prenio je Associated Press. Diplomate su pokušale uništiti osjetljive dokumente, šaljući dim s krova ambasade, rekao je AP pozivajući se na anonimne američke vojne zvaničnike, prenosi Washington post.

Samo nekoliko sati prije, talibani su zauzeli grad Jalalabad, dodajući glavni grad istočne provincije velikim dijelovima zemlje koje militanti sada kontrolišu. Do pada je došlo samo nekoliko sati nakon što su talibani zauzeli Mazar-e Sharif-sjeverni grad koji se dugo smatrao uporištem protiv talibana.

VIJESTI

Najnovije vijesti