Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Teletović: Uskoro izbor novog selektora košarkaške reprezentacije BiH

Košarkaški savez je odgovoran za košarku u BiH. Treba da bude posložen da bi mogao da pomogne košarci. U ovom momentu to nije tako, izjavio je Mirza Teletović, proslavljeni bh. reprezentativac i kapiten, u prvom zvaničnom obraćanju nakon što je u subotu u Busovači jednoglasno imenovan za novog predsjednika KSBiH.

– Ne krivim ljude koji su bili prije, ili koji sada rade. Mi moramo doći do rješenja da odblokiramo rad KSBiH. To nije jednostavno u BiH. Radićemo na nekim radikalnim promjenama, koje su trebale biti urađene ranije – kazao je Teletović.

Naviše pitanja novinara odnosilo se na odluku Upravnog odbora KSBiH da ekipa Igokee ove sezone bude “oslobođena” igranja u Ligi 12.

 Ja sam došao na sve te probleme, koji postoje oko lige. Međutim, našli smo rješenje. Što se tiče Igokee, ona neće nastupiti ove godine u Ligi 12, ali će imati priliku da se uključi sljedeće sezone. Normalno da će uslijediti neke sankcije KSBiH. Po praviniku, Igokea bi morala da se bori da ponovo uđe u ligu. Sankcije Igokei su još na stolu i to se još razmatra. O tome ćemo donijeti odluku i obavijestiti javnost. Mislim da je najbitinije da fokus bude na nešto pozitivno, da se nastavlja liga. Nanesena je šteta, ali je veća da se liga ne igra nikako. Moramo da shvatimo da sve ekipe koje igraju Ligu, treniraju, troše novac i plaćaju igrače i pripreme – dodao je Teletović

Izbor novog selektora muške reprezentacije, kao i generanog sekretara KSBiH bit će prvi zadaci koje će morati da riješi novo rukovodstvo KSBiH.

– Pitanje selektora je ponovo aktuelno, razgovaramo sa dosta kandidata. U narednom periodu će doći do rješenja. Naša reprezentacija uvijek ima potencijala. Mislim da imamo kvalitetne igrače. Imamo problem s NBA igračima i Nemanjom Gordićem, koji igra Euroligu. Zato ćemo iskoristiti ovaj period da damo priliku nekim drugim igračima, kako bi oni mogli da stasaju u prave reprezentativce. Treba vremena da razgovaramo sa svim potencijalnim reprezentativcima. U narednom periodu preostale su nam četiri utakmice kvalifikacija za SP. Trebamo da iskoristimo taj period da što bolje uigramo reprezentaciju – zaključio je Teletović.

RTV Slon/Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti