Petak, 14 Juna, 2024

Tima Brašnjić najstariji stanovnik općine Srebrenik

sl_1_1

S navršenih više od 100 godina života Tima Brašnjić iz Gornje Tinje kod Srebrenika vjerovatno je najstariji stanovnik općine. U njenom domu posjetili su je predstavnici CK Almir Tursunović i Faketa Ibrić te joj uručili paket s prehrambenim namirnicama.
Prvi susret
Kao datum rođenja u ličnim dokumentima se vodi 3. juni 1912., mada je, po svemu sudeći, rođena tri godine ranije jer je, kako se prisjeća, u vrijeme kad su je upisali u matične knjige sa starijom sestrom već čuvala ovce.
Pomalo se prisjeća završetka Prvog svjetskog rata, a o dešavanjima u Drugom svjetskom ratu, prolasku raznih vojnih jedinica kroz njeno selo i skrivanju po šumama pamti i najsitnije detalje. Sjeća se i svojih djevojačkih dana i prvog susreta na jednoj proslavi u Cagama sa svojim mužem Himzom, za kojeg se s tek navršenih 16 godina života udala, i to treću noć nakon što ga je upoznala.
Kako kaže, bila je naočita djevojka i imala mnogo momaka. Međutim, presudna je bila ljubav na prvi pogled prema Himzi, s kojim je iz rodnih Šahmera bosa po snijegu pobjegla do njegove kuće udaljene desetak kilometara.
– S Himzom sam živjela skladno sve do njegove smrti 1966. godine. On je radio u rudnicima u Tuzli, a ja obavljala teške poslove u poljoprivredi i odgajala djecu – ističe Brašnjić.
Pravilna ishrana
Danas živi zajedno s najstarijim sinom Pašanom koji je napunio 80 godina i snahom Zumrom (76), a ima još jednog sina i dvije kćeri te 13 unuka, 26 praunuka i 23 prapraunuka.
– Tajna dugovječnosti je u skladnom porodičnom životu bez stresa i pravilnoj ishrani u kojoj je najviše bilo povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda – kaže Brašnjić.
Izgubila vid
Zdravlje je uglavnom i dalje dobro služi, ali, nažalost, prije osam godina zbog duboke starosti potpuno je izgubila vid. Danas se po kući kreće samo uz tuđu pomoć.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI