Subota, 25 Maja, 2024

Tokom augusta u TK evidentirano 2.699 ilegalnih migranata

Na današnjoj sjednici Vlada TK je prihvatila Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za august 2020. godine. Tokom mjeseca augusta službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali 2.699 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil. Ipak došlo se do saznanja da najveći broj migranata dolazi iz Pakistana 1039, Afganistana 610, Maroka 372, Bangladeša 297, Sirije 82, Irana 71, Alžira 68, Libije 59, Iraka 29, Turske 23, Palestine 17, Indije 9, Tunisa 7, Zapadne Sahare 5, Eritreje 3, te Filipina, Sudana i Senegala po 1 migrant.

U ovom periodu evidentirana su i 34 sigurnosno interesantna događaja u kojim su učestvovali migranti. Od toga, 4 događaja su rezultirala podnošenjem izvještaja o učinjenom krivičnom djelu i to za jedno djelo teške krađe, dva krivična djela krađe i jedno krivično djelo narušavanja nepovredivosti doma.

U mjesecu augustu službenici policije Policijske uprave i Policijske stanice Kalesija pružili su asistenciju službenicima Službe za poslove sa strancima BiH, u provođenju planskih aktivnosti prema stranim državljanima. U navedenim aktivnostima pronađeni migranti su transportovani do Terenskog centra Tuzla, odnosno do imigracionog/prihvatnog centra u Sarajevu. Ovom prilikom pregledano je oko 250 migranata, te je doneseno 55rješenja o protjerivanju i 55 rješenja o stavljanju pod nadzor.

Također, u tri navrata izvršena je kontrola vozila za koje su postojale osnove sumnje da vrše nezakonit prijevoz migranata, nakon čega je nastavljeno preduzimanje drugih mjera iradnji radi utvrđivanja postojanja elemenata krivičnog djela ,,Krijumčarenje ljudi“.

VIJESTI

Najnovije vijesti