Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Tragedije koje se kriju iza poznatih hitova Indexa, Zdravka Čolića, Kazališta…

Indexi, Prljavo kazalište, Zdravko Čolić i mnogi drugi hitmejkeri u dijelu svojih pjesama opjevali su tragedije koje su se dogodile njima samima ili drugima.

Iznenadit će vas priče koje se kriju iza pjesama koje svako malo pjevušite…

Neke od najljepših domaćih, ali i svjetskih balada temeljene su na istinitim događajima.

Zdravko Čolić: Ona spava

Ovaj veliki hit Zdravka Čolića opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine, kad se djevojka Milica Kostić bacila s 11. kata nebodera, kako bi pobjegla od pet nasilnika koji su je htjeli silovati.

Tamo ju je jedan poznanik doveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu djevojku koja ima stroge roditelje da izađe, čineći mu tako uslugu.

Nakon što je shvatila da nema djevojke i koje su im namjere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savjest. Nisu željeli odustati i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija – kako bi obranila svoju čast. Tekst je djelo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon tragedije, tamo su organizirane i demonstracije jer je cijeli slučaj šokirao tadašnju jugoslavensku javnost.

Indeksi – Bacila je sve niz rijeku

Ova čuvena balada priča je o velikoj ljubavi Davorina Popovića i nepoznatoj djevojci iz Sarajeva.

Kako su mediji pisali, njihova ljubav pukla je kada je ona zatrudnjela, a nisu to planirali. Djevojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života.

Navodno je godinama kasnije Popović uočio tu djevojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom i uzaludno ju je tražio. Autor muzike pjesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno.

Boris Novković – Tamara

Pjevač je otpjevao ove stihove iz suosjećanja prema prijatelju koji je volio jednu Tamaru.

Prekinuli su i on je neizmjerno patio za njom.

Prema riječima pjevača, prava Tamara se prepoznala u pjesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pjesmu, piše Story.hr.

Prljavo kazalište – Tu noć kad si se udavala

Pjesma je posvećena članu benda Jasenku Houri i njegovoj bivšoj djevojci koja mu je svojevremeno obećala da će ga čekati dok bude u vojsci.

Međutim, kada je odslužio vojni rok i vratio se, saznao je da imaju zakazanu svirku za vjenčanje za koje se ispostavilo da je upravo vjenčanje njegove bivše djevojke.

Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji.

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE