Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTITuristička sezona u BiH ugrožena zbog nedostatka naljepnica za vize

Turistička sezona u BiH ugrožena zbog nedostatka naljepnica za vize

Proteklih dana hiljade turista prošetalo je ulicama Sarajeva, Mostara,Trebinja i Banja Luke. Zainteresirani za bosanskohercegovačku kulturu i prirodna bogatstva, te zadovoljni pristupačnim cijenama za njihove standarde, u BiH se zadržavaju nekoliko dana. Turistima koji posjete Sarajevo i dalje je najzanimljivija Baščaršija. Vrijeme koje provedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, iskoriste kako bi probali neke od specijaliteta tradicionalne bh kuhinje.

U maju je Sarajevo posjetilo 70% više turista nego u aprilu. Dolazak posjetitelja iz raznih zemalja ne zaustavlja se, što nagovještava veoma uspješnu turističku sezonu. ”Možemo očekivati jednu od boljih sezona od pandemije koronavirusa. 2019. je bila zlatno doba bh. gospodarstva i bh. turizma, očekivanja su da ćemo dostići tu 2019. godinu”, rekao je Kenan Magoda, direktor Turističke zajednice kantona Sarajevo. Iako predsezona nije davala optimistične naznake, i Neum je spreman za početak ljetne sezone. Ove godine prisutan je znatno veći broj građana Bosne i Hercegovine.

”Ima najviše domaćih gostiju. Ima i iz svih ostalih zemalja, evropskih, pa i šire. U toj predsezoni su bili gosti iz Francuske, Njemačke, Slovenije”, rekao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK. No, nedostatak naljepnica za vizu ugrozio je sezonu u Bosni i Hercegovini. Zbog nemogućnosti izdavanja dokumenata, najveći pritisak imala su bh. veleposlanstva u zemljama Arapskog zaljeva, odakle i pristiže najveći broj turista. Iz Ministarstva vanjskih poslova oglasili su se navodeći da su naljepnice ipak nabavljene putem javnog tendera.

”Sva diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine su imala i trenutno imaju naljepnice za izdavanje viza. Svi zahtjevi su se procesuirali i procesuiraju se u skladu sa zakonskim rokovima. Izvršena je nabavka 80.000 naljepnica za vize koji se već distribuiraju u skladu sa planom i potrebama”, naveli su. Problem sa naljepnicama za vizu ipak je ostavio negativne posljedice po bosanskohercegovački turizam. ”Preko 60 letova je već otkazano sarajevskom aerodromu, što nam govori da smo imali sigurno gubitak od 40 hiljada noćenja u Kantonu Sarajevo, ako to pretvorimo u novac, to je sigurno udarac nekih 30 miliona”, dodaje Magoda.

Osiguranje naljepnica za vizu i njihovo procesuiranje te izrazito visoke cijene u regiji mogle bi još veći broj turista dovesti u Bosnu i Hercegovinu, koju je samo u maju posjetilo 139 hiljada.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari