Petak, 27 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBauer: Ranjive države poput BiH, Moldavije i Gruzije u riziku su od...

Bauer: Ranjive države poput BiH, Moldavije i Gruzije u riziku su od ruskog uticaja

Pozdravljena je odluka Vijeća ministara BiH kojom je uspostavljena Interresorna komisija za saradnju sa NATO-om koja koordinira provedbu reformskih aktivnosti iz Programa reformi

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovarali su s predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admirala Robom Bauerom o dosadašnjoj institucionalnoj saradnji BiH i NATO-a i modelima napretka integracijskih procesa BiH u NATO u kontekstu zvaničnih odluka, kao što je Zakon o odbrani BiH.

Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi intenzivni, partnerski i na visokom nivou jer admiral Bauer dolazi nakon prošlomjesečne posjete delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a BiH, koja je uslijedila poslije briselskog sastanka Džaferovića sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Istaknuto je i učestvovanje ministra odbrane BiH Sifeta Podžića na radnoj večeri NATO samita u Madridu, na kojem je BiH prvi put prisustvovala NATO samitu kao zemlja partner. Na tom samitu je usvojen novi strateški koncept, a u skladu s trenutnim sigurnosnim okruženjem.

Također, razgovarano je i o putu Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH od 2010. godine, kada je BiH pozvana da mu se pridruži, do 2018. godine, kada je MAP, nakon prihvatanja podnošenja prvog godišnjeg nacionalnog programa BiH (od strane ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a) prešao iz uvjetnog u ‘aktivni status’ – kako ga je kvalificirao admiral Bauer.

Pozdravljena je odluka Vijeća ministara BiH kojom je uspostavljena Interresorna komisija za saradnju sa NATO-om koja koordinira provedbu reformskih aktivnosti iz Programa reformi.

Članovi Predsjedništva BiH su upoznali admirala Bauera da je nakon sjednice te komisije, održane u maju 2022. godine, razmatran prvi nacrt Programa reformi BiH za tekuću godinu koji je potom upućen na dostavu mišljenja od strane nadležnih institucija BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili NATO-u i njegovom štabu u Sarajevu na ulozi nastavka mirovne operacije EUFOR-a ‘Althea’ i za kontinuiranu pomoć u provedbi reformi iz domena odbrane i sigurnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Razmijenjena su mišljenja i stavovi u vezi s trenutnom sigurnosnom i geopolitičkom situacijom u Evropi i svijetu izazvane ratom u Ukrajini. U tom kontekstu admiral Bauer je kazao kako su od početka ruske invazije na Ukrajinu, ranjive države poput Bosne i Hercegovine, Moldavije i Gruzije, u riziku od ruskog uticaja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari