Subota, 18 Maja, 2024

Tuzla: Kolona sjećanja krenula prema Vukovaru

Po jedanaesti put danas je iz tuzlanskog sela Obodnice Gornje prema Vukovaru krenula jedanaest pripadnika Kolone sjećanja.

Kolona je krenula iz Parka mira, sa spomen obilježja palim braniteljima u Gornjoj Obodnici. Pješačenje do grada heroja trajat će sve do 18. novembra kada Tuzlaci stižu na obilježavanje godišnjice pada Vukovara.

„Svi znamo da je grad Vukovar grad na kojeg je izvršena jedna velika agresija. Svi znamo tko su agresori i Vukovar nikada ne smije pasti u zaborav. Ovom kolonom sjećanja i mi želimo podsjetiti na važnost grada heroja, na branitelje Vukovara, na sve nestale o kojima se i danas ništa ne zna. Svi znamo da dosta počinitelja zločina još uvijek obnaša važne državne poslove i nikada nisu procesuirani“, kaže nam Mato Mrkonjić, organizator Kolone sjećanja.

Mrkonjić ističe da je glavna poruka kolone sjećanja podsjećanje na važnost izgradnje mira među ljudima.

„U brojnim ratovima je bilo raznih nesreća i zločina, ali istina, oprost i pravda jedino mogu dovesti do potpunog pomirenja. Uvjeren sam da će doći to vrijeme i da će pravda na kraju pobijediti. Ja bih bio najsretniji da se u Vukovar vrati život u potpunosti, da u njega dođu gospodarstvenici, da otvorimo tamo tisuću novih radnih mjesta. Važna je i ova kolona sjećanja da podsjećamo što mržnja može napraviti i da se protiv mržnje moramo boriti, ali to ne smije biti glavna tema. Najvažnije je da se u Vukovar vrati život, jer ovaj grad ima ogromne potencijale“, kaže  Mato Mrkonjić.

Podsjetimo, Park mira u Gornjoj Obodnici nosi ogromnu simboliku i svjedoči našu nedavnu povijest. Mjesto je to s kojeg se posljednjih godina šalju važne poruke izgradnje života i budućnosti na ovim prostorima i mjesto koje podsjeća na stradanje devet Obodničana koji su ugradili svoje živote u temelje Bosne i Hercegovine. Ove godine, navršava se i trideset godina od stradanja Obodničanina Stjepana Pavića u Dalju kojemu će biti odana počast. Također, ove godine po prvi put sudionici Kolone sjećanja kreću na hodočašće u Vukovor bez svog velikog prijatelja Zorana Vareškića koji je svesrdno podržavao sve ono što su činili u izgradnji mira, a kojeg se sudionici Kolone sjećanja prisjećaju misom zadušnicom pred sam polazak.

Mato Mrkonjić, organizator Kolone sjećanja je veoma vezan za Obodnicu Gornju koju stalno obnavlja, nanovo izgrađuje, oplemenjuje i što je najvažnije okuplja ljude.

„Mi se znamo diviti planinama i zelenilu po Austriji i drugim zemljama. Sve pozivam, neka dođu u Obodnicu i neka ljudi vide prekrasnu prirodu na 500 metara nadmorske visine. To je prelijepo mjesto, divni ljudi. Obodnica Gornja je uvijek bila bogata pametnim i zdravim ljudima koji su danas ugledni liječnici, profesori, inženjeri, ekonomisti po cijelom svijetu, a i oni koji su ostali su veoma uspješni u onome što rade i veoma vezani za svoje mjesto. Gdje god možemo promoviramo naše Breške i našu crkvu ljepoticu kojoj se već 200 godina svi divimo“, kaže nam Mrkonjić.

Mnogi Obodničani koji žive u svijetu su pokrovitelji Kolone sjećanja, a među njima su Jerko Filipović i Marko Paunković.

Svi oni su tako jedinstveni i u ideji očuvanja Kolone sjećanja Obodnica Gornja- Vukovar.

Treba napomenuti da mnogi sudionici Kolone sjećanja su nekoliko puta sudjelovali i u Maršu mira prema Srebrenici. Njihova poruka je jedinstvena, samo mir među svim ljudima donosi dobro.

RTVSLON

VIJESTI

Najnovije vijesti