Četvrtak, 23 Maja, 2024

Tuzla: Međuvršnjačko nasilje odraz stanja u društvu

Putem društvenih mreža i lokalnih portala, javnost u Tuzli je ove sedmice svjedočila o još jednom slučaju međuvršnjačkog nasilja.

Jedan informativni portal u Tuzli objavio je snimke međuvršnjačkog nasilja koje je snimio građanin iz zgrade ispred koje se nasilje dogodilo. Dok su se dva dječaka tukla, desetak djevojčica i dječaka su mobitelima snimali ovu tuču uz dobacivanja i likovanja.

Sociolog Smiljana Vovna kaže da je međuvršnjačkog nasilja, poput ovog, uvijek bilo. Problem je, kaže ona, generalno stanje društva u kojem dominira nasilje i moralno problematične osobe koje su uzori današnjoj omladini.

“Mi vidimo da u svakoj ovoj prilici, kada se ona desi, da jako mali broj vršnjaka pritrči i pomogne. Uglavnom svi fataju mobitele da snime i takmiče se ko će prvi objaviti na društvenim mrežama” kazala je Vovna.

U MUP-u Tuzlanskog kantona kažu da su sa ovosedmičnim događajem upoznati putem društvenih mreža. Kažu, policijske patrole će u narednom periodu imati pojačajanu kontrolu dijelova grada u kojima su zabilježeni slični incidenti. Stepen maloljetničke delikvencije u Tuzlanskom kantonu već godinama ima blagi pad što se dijelom ima zahvaliti i brojnim preventivnim aktivnostima, bar tako tvrde u kantonalnom MUP-u.

Amra Kapidžić, glasnogovrnica MUP-a Tuzlanskog kantona

“Od 2009-te godine Uprava polciije u saradnji sa Odgojnim centrom TK i drugim subjektima zaštite vrši preventivna edukativna predavanja po osnovnim i srednjim školama gdje se na odredjen način želi skrenuti pažnja i djeci i maloljetnicima kako da se zaštite da ne postanu žrtve ali ni počinioci.”

BHRT

VIJESTI

Najnovije vijesti