Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Tuzlanski kanton proglašava epidemiju koronavirusa?!

Zbog konstantnog rasta broja zaraženih te usložnjavanja stanja Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu. Najsloženija situacija je u Živinicama koje broje najveći broj zaraženih, a u naselju Dubrave otkriven je i ljekar koji je pozitivan na SARS-CoV-2, saznaje Klix.ba.Prema riječima epidemiologa, znatno ublažavanje mjera, otvaranje granica, nekorištenje zaštitne opreme te općenito lagodnije ponašanje građana dovelo je do naglog skoka broja zaraženih koronavirusom na prostoru Tuzlanskog kantona.

Foto: Ilustracija

Trenutno je 57 aktivnih slučajeva koji su pozitivni na SARS-CoV-2, a u osam klastera se nalaze osobe iz Tuzle, Živinica, Gračanice, Lukavca i Srebrenika. Nadležni upozoravaju da bi broj novootkrivenih slučajeva mogao rasti i u narednim danima, a građani se u kontinuitetu pozivaju na oprez.

Zbog usložnjavanja situacije Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu, potvrdila je za Klix.ba resorna ministrica Dajana Čolić.

“S obzirom na to da smo od Grada Živinice dobili dopis pokrenuta je procedura o proglašenju epidemije koronavirusa, kako u ovom gradu, ali i u cijelom Tuzlanskom kantonu”, kazala nam je Čolić.

Najsloženija situacija je na prostoru Živinica gdje su aktivna dva klastera sa 38 zaraženih osoba. Među novootkrivenim slučajevima koji su od ranije u statistici je i jedan ljekar iz ambulante Dubrave u istoimenom naselju, a prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, još uvijek nije utvrđeno kojem klasteru pripada te na koji način je došlo do infekcije.

“Imamo situaciju u kojoj ne možemo pronaći nultog pacijenta, s obzirom na to da u naša dva klastera imamo osobe koje rade u Tuzli, Banovićima i Kalesiji. Zbog informacija o kontaktima vjerujemo da imamo oboljelih i u spomenutim gradovima te su pretpostavke da se upravo u nekima od njih nalazi nulti pacijent. Sada o tome treba povesti računa kako bi se oni utvrdili jer predstavljaju žarište putem kojih se stvaraju klasteri”, kazao je za Klix.ba gradonačelnik Živinica i komandant Gradskog kriznog štaba Samir Kamenjaković.

U Živinicama očekuju porast broja zaraženih

Klaster u mjesnoj zajednici Donja Lukavica polako jenjava te je trenutno zaraženo sedam osoba. Međutim, posebno je problematičan onaj u naselju Suha koji broji 31 zaraženu osoba u ovom gradu, a četiri se nalaze na prostoru Lukavca i Srebrenika.

“Sada imamo pozitivnog i zdravstvenog radnika u ambulanti Dubrave, testiran je prije dva dana, trenutno nije na poslu i ne pripada klasteru Živinice. Sumnja se na zarazu i kod još dvije osobe i one će biti sutra testirane. U konačnici imamo situaciju u kojoj vjerujemo da bismo kroz testiranja mogli imati pozitivnih još deset do 15 osoba”, kazao nam je Kamenjaković.

Gradski štab za borbu protiv koronavirusa u Živinicama u konstantnom je zasjedanju, a proteklih dana izvršena je dezinfekcija svih privatnih i javnih objekata na područjima u kojima se nalaze klasteri, socijalno-ugroženima su obezbijeđene namirnice, a podijeljene su i zaštitne maske.

Kada je riječ o rigoroznijim mjerama, poput proglašenja karantina, naš sagovornik navodi da gradski štab nema ingerencije za to. Za to bi, kako je naveo, zeleno svjetlo trebao dati Federalni štab civilne zaštite. O svim koracima koje žele poduzeti obavještavaju kantonalni i federalni krizni štab, s obzirom na to da je stanje prirodne nesreće ukinuto na prostoru Federacije BiH.

Vrtić zatvoren u Tuzli, čekaju se rezultati testova

Kada je riječ o Tuzli, trenutno je u ovom gradu koronavirusom zaraženo 11 osoba. Među njima su dva pacijenta koja su hospitalizirana u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, kao i ljekar iz Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju. Također, jedno dijete iz vrtića koje se nalazi u tuzlanskom naselju Stupine, a u sastavu je Javne ustanove Naše dijete, pozitivno je na SARS-CoV-2.

Zbog činjenice da je ovo dijete jučer boravilo u obdaništu danas je uzeto 13 uzoraka od 11 djece i dvije vaspitačice koji su bili u grupi sa zaraženim. Svi se nalaze u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testova, a koji bi, kako nam je potvrđeno, trebali biti sutra poznati.

Kako saznajemo, u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u kontinuitetu pristižu brisevi od potencijalno zaraženih osoba sa prostora cijelog kantona.

Od početka epidemije 27. marta ove godine do danas u Tuzlanskom kantonu zaraza koornavirusom potvrđena je kod 145 osoba, od kojih su tri preminule. U vrijeme obajeva ovog članka u kućnoj izolaciji su se nalazile 143 osobe.

(RTVTK / KLIX: Armin Kendić)

VIJESTI

Najnovije vijesti