Nedjelja, 14 Aprila, 2024

U Tuzli održan miting podrške generalu Dudakoviću/

NA Trgu žrtava Srebrenice danas se okupilo oko 150 građana koji su došli dati podršku bivšem komadantu Armije BiH generalu Atifu Dudakoviću i ostalim pripadnicima 5. Korpusa Armije BiH koji su nedavno uhapšeni u velikoj akciji SIPA-e. Hapšenje i način na koji su uhapšeni general Dudaković i ostali pripadnici 5. korpusa nije ono što su ovi borci za slobodu BiH zaslužili i to od institucija svoje zemlje, istaknuto je na mitingu.

„Posljednjih mjeseci sam se intenzivno družio sa generalom Atifom Dudakovićem i veoma me pogodilo njegovo hapšenje na tako gnusan način, jer sam siguran da bi ratni komandant 5. korpusa Atif Dudaković, naš proslavljeni komandant bio spreman da se odazove na poziv Tužilaštva“, izjavio je Nezim Halilović,  ratni komandant Četvrte muslimanske slavne brigade.

Skup podrške organizovala je Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona iz koje poručuju da neće mirno gledati kako se borci Armije RBiH hapse kao najveći kriminalci kada su svi oni koji su se časno borili jasno kazali da u svakom momentu stoje na raspolaganju svakom policajcu u državi.

„Jednoga generala o kojem se zna sve, gdje je ručao od 91 do 95 godine hapsiti nakon 25 godina dovoljno govori da su to politički montirani procesi i da će genral sigurno biti čist kao i Naser Orić i svi ostali komandanti, jer sigurno znamo da general nije ništa uradio što nije u skladu sa ratovanjem, odnosno sa Ženevskom konvencijom“, izjvio je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK.

Edin Hadžimuhamedović,  predstavnik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK kaže da su  ubjeđeni u nevinost generala Dudakovića.

„Mi smo bili frapirani načinom hapšenja našeg generala. Dakle, svi smo mi dostupni tužilaštvima i svim institucijama sudstva u BiH“, kazao je Hadžimuhamedović.

Miting podrške generalu Dudakoviću i njegovim saborcima podržale su Vlada i Sakupština TK.

„Naši borci se ne kriju, oni su kod svojih kuća na tačnim adresama CIPS- a i oni su mogli biti pozvani jer su davali izjave da će se uvijek bilo kom sudu odazvati uredno i redovno i to je trebalo učiniti od sad i za buduće“, izjavio je Enes Gegić, ministar za boračka pitanja TK.

Jakub Suljkanović, premijer TK izrazio je povjerenje u rad pravosuđa BiH.

„Cijenimo da će general Dudaković i njegovi saborci dokazati svoju nevinost i svoj častan vojnički i komandantski put u toku odbrane BiH“, kazao je premijer.

Bivši komandant 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković i 12 pripadnika tog korpusa koji su uhapšeni u petak  pušteni su iz pritvora. Za osumnjičene koji su uhapšeni u policijskoj akciji provedenoj na području nekoliko gradova u BiH Tužilaštvo je zatražilo pritvor, ali je taj prijedlog Sud BiH odbio. Tužilaštvo je pritvor tražilo navodeći da je moguće ometanje istrage ako osumnjičeni budu boravili na slobodi te prikrivanje dokaza.Uhapšeni se sumnjiče, prema saopćenju Tužilaštva BiH, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. (RTV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti