Utorak, 5 Decembra, 2023

U 2018. zabilježen trend povećanja potražnje za bh. radnicima

Godišnja analiza tržišta rada portala Posao.ba pokazuje da su prošlu godinu obilježili rast potražnje za radnicima i odlazak u inozemstvo.”U 2018. godini zabilježen je trend povećanja potražnje za radnicima, od čak 41 posto. Najveća promjena, očekivano, bila je kada je riječ o potražnji za našim radnicima u inostranstvu”, kazala je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica Odjela projekata u kompaniji Kolektiv/Posao.ba.

Na portalu Posao.ba u 2018. objavljena su 8.052 oglasa za posao (23 posto više nego 2017. godine) putem kojih je oglašeno 21.084 radno mjesto (za 41 posto više nego u prethodnoj godini). Poslodavci su u tom periodu primili 317.621 prijavu za posao putem portala www.posao.ba, dok se, u prosjeku, na jednu radnu poziciju prijavljivalo 15 osoba.

Ajanović-Hajdarpašić je dodala da su kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija komercijala – prodaja, turizam i ugostiteljstvo i proizvodnja. Najveći interes za rad zabilježen je u kategorijama – administrativne usluge, ekonomija, finansije i računovodstvo, marketing i PR, komercijala i prodaja, a najmanji interes u kategorijama građevinarstvo, policija i zaštitarske usluge, zanatske usluge i proizvodnja.

Najtraženija zanimanja u 2018. godini bila su – prodavač, radnik u proizvodnji, građevinski radnik,call-agent, konobar/šanker, vozač, komercijalista/unapređivač prodaje, programer/software developer, električar, kuhar… 

Ajanović-Hajdarpašić je kazala da je broj oglasa iz inozemstva iznosio deset posto od ukupnog broja oglasa, te je povećan za 58,4 posto u odnosu na godinu prije, dok je broj radnih mjesta objavljen za inozemstvo povećan za 154 posto. Zemlje iz kojih dolazi najveći broj ponuda za rad u inozemstvu su Hrvatska, Njemačka i Slovenija. 

Broj prijava za rad u inozemstvu iznosio je 11.289 i veći je za 98,5 u odnosu na predhodnu godinu kada je iznosio 5.686. Najtraženije kategorije poslova za rad u inozemstvu bile su građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo, elektrotehnika i mašinstvo, proizvodnja i zdravstvo.

Najveći broj prijava za rad u inozemstvu u 2018. bio je u kategorijama elektrotehnika i mašinstvo, turizam i ugostiteljstvo, komercijala i prodaja, građevinarstvo i proizvodnja. (KLIX)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti