Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

U Domu kulture u Srebreniku promoviran „Ljetopis o kralju Tvrtku“

U petak je u plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održana promocija romana „Ljetopis o kralju Tvrtku“, autora Jasmina Imamovića iz Tuzle. Uz samog autora, pred velikim brojem ljubitelja pisane riječi roman su promovirali Benjamina Londrc i Denis Bećirović. Dobrodošlicu gostima iz Tuzle poželio je općinski načelnik Nihad Omerović, izrazivši zadovoljstvo što ima priliku prisustvovati promociji jednog književnog djela koje govori o identitetu Bosne i bosanskog čovjeka.

U romanu-hronici „Ljetopis o kralju Tvrtku“, dodao je Omerović, nalaze se fascinantni historijski podaci koji govore da je Srebrenik u srednjem vijeku bio grad i prijestonica ne samo Bosne, već i zapadnog Balkana, imajući u vidu veličinu teritorije srednjovjekovne Bosne.

Nalazeći snažno uporište u historijskoj građi Jasmin Imamović u romanu uspješno približava jedno vrijeme važno za Bosnu i njenu historiju, s očevidnim asocijacijama na vrijeme sadašnje. U ovom romanu-hronici pisac objektivno sagledava period stvaranja i uzdizanja Bosne, uspješno prožimajući fikciju i historijske dokumente.

M.O.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI