Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

U Federaciji BiH dosad uništeno 700 hiljada vakcina protiv korone jer im je istekao roka trajanja

Proces imunizacije protiv koronavirusa u Federaciji BiH je počeo u martu 2021. godine, a od tada do danas je aplicirano milion i 300 hiljada doza. S druge strane, uništeno je njih skoro 700 hiljada, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Pandemija koronavirusa u znatnoj mjeri je usporena zbog procesa imunizacije širom svijeta, a koji je u Federaciji BiH zvanično uspostavljen u martu 2021. godine.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u tom bh. entitetu do danas je aplicirano milion i 300 hiljada doza vakcina različitih proizvođača.

Međutim, kako vrijeme odmiče, zainteresiranost za imunizacijom je sve manja, a dozama vakcina ističe rok upotrebe. Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kaže da je dosad uništio okvirno 700 hiljada doza, zbog isteka roka trajanja.

“Naš narod djeluje tako, da kada pandemija uspori odmah usporava i vakcinacija, a čim se ona poveća odmah dolazi i do veće zainteresiranosti. Međutim, važno je reći da su našem stanovništvu na raspolaganje stavljene i četvrte doze vakcina koje su modificiane za omikron podtip virusa, a riječ je o proizvođačima Pfizer i Moderna”, kazao je Skočibušić.

Kada je riječ o pandemiji koronavirusa, ona je u našoj zemlji znatno slabijeg intenziteta, a manji brojevi novootkrivenih slučajeva infekcije bilježe se u svim kantonima u Federaciji BiH.

Skočibušić je naveo da na apliciranje četvrte doze u kantonalne zavode za javno zdravstvo mogu otići osobe starije od 60 godina, imunokompromitirani pacijenti te oni koji imaju sniženu razinu imuniteta.

Klix

VIJESTI

Najnovije vijesti