Nedjelja, 14 Jula, 2024

U Federaciji BiH i dalje srednja aktivnost bolesti sličnih gripi

U Federaciji BiH i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi. Oboljeli se registriraju u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Referalnoj laboratoriji za gripu dosad je testirano 308 uzoraka, od kojih je 120 pozitivno na virus gripe tip A, i to 68 uzoraka na podtip A(H3N2) i 52 uzorka na podtip A(H1N1) pdm09.

Dosad su prijavljena ukupno 103 SARI (teška akutna respiratorna infekcija) slučaja pozitivna na virus gripe.

Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A. Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod četiri pacijenta podtip A(H1N1)pdm09, dok kod dva pacijenta nije urađena subtipizacija. Riječ je o pacijentima s popratnim hroničnim oboljenjima.

Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, tri u Tuzlanskom i dva slučaja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Federalni Zavod za javno zdravstvo, i u ovoj sezoni, vrši monitoring/nadzor nad pojavom gripe i gripi nalik bolesti, od 40. sedmice prošle godine do 20. sedmice ove godine. Ove godine stanovništvu Federacije BiH omogućena je nova, četverovalentna vakcina. To je nova vakcina koja štiti protiv četiri soja gripe.

Influenca (poznata kao gripa) je zarazna bolest dišnog sustava, uzrokovana različitim virusima gripe. Većina ljudi koji obole od te bolesti oporavi se za nekoliko dana, ali se kod nekih mogu razviti i komplikacije.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti