Utorak, 27 Februara, 2024

U funkciji aplikacija za elektronsku prijavu političkih subjekata putem portala „e-Izbori“

U Cantru za edukaciju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas je održana primopredaja aplikacije za elektronsku prijavu političkih subjekata putem portala „e-Izbori“ između Misije OSCE-a u BiH i Centralne izborne komisije BiH. Primopredaju su ozvaničili dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH i Nj.E. Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH.

Prema riječima dr. Arnautovića uvođenje web aplikacije za elektronsku prijavu političkih subjekata putem portala „e-Izbori“ predstavlja značajan iskorak pred Lokalne izbore 2024. godine u Bosni i Hercegovini. Web portal, „e-Izbori“ koji pored drugih aplikacija sadrži i ovu aplikaciju  nudi političkim subjektima potpuno jednostavan alat koji štedi vrijeme, otklanja nedoumice i greške, postavlja zakonom propisane uslove te time ubrzava, pojednostavljuje i maksimalno validira unos u skladu sa zakonskim propisima. Ovim se smanjuje mogućnost zloupotrebe što u izbornom procesu ima veliku važnost.

Ambasador Aggeler je pohvalio aktivnosti Centralne izborne komisije BiH na osiguranju demokratskih prava građana BiH i jačanju izbornog sistema i naglasio da bi vlasti trebale osigurati odgovarajuću i efikasnu raspodjelu sredstava kako bi se osigurala funkcionalnost Centralne izborne komisije BIH kao institucije, uključujući i godine kada nema izbora, kao i za pokrivanje svih povezanih troškova. Prema njegovim riječima Centralnoj izbornoj komisiji BiH potrebno je osigurati potrebne resurse za razvoj njene informatičke infrastrukture, kao i za zapošljavanje dovoljnog broja kvalifikovanog osoblja u svim odsjecima a posebno u službi za reviziju, pravnom i IKT sektoru.

Pozivi na proizvoljne smjene članova Centralne izborne komisije BiH su neprihvatljivi i protivni međunarodnim standardima dobre prakse u izbornim pitanjima, naglasio je ambasador Aggeler i dodao da bi vlasti trebale osigurati da članovi izborne administracije obavljaju svoje dužnosti bez straha od odmazde ili postupaka zastrašivanja.

Dr. Arnautović se zahvalio Misiji OSCE-a u BiH na svoj dosadašnjoj pomoći aktivnostima Centralne izborne komisije BiH i unaprjeđeniju izbornog procesa.  

Tokom ceremonije je emitiran i video spot o Aplikaciji za registraciju političkih subjekata.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti