Subota, 20 Jula, 2024

U Njemačkoj istraga o falsificiranim potvrdama o vakcinaciji

Njemačka policija istražuje hiljade mogućih slučajeva falsificiranja potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa, javila je novinska agencija DPA.

Podaci iz 16 njemačkih pokrajina pokazuju kako je policija širom zemlje otvorila više od 12.000 takvih istraga, navodi agencija.

Broj istraga je naglo povećan u decembru, pošto su vlasti objavile nova ograničenja kojima su nevakcinisani uglavnom isključeni iz javnog života, prenosi Beta.

Osobama koje dostavljaju ili koriste lažne potvrde prijete teške kazne, od novčanih i uvjetnih zatvorskih do gubitka posla.

Tužitelji su otvorili i istragu ubistva iz nehata, a osumnjičena je žena koja je koristila lažnu potvrdu o vakcinaciji kako bi mogla nastaviti da radi u staračkom domu, iako je živjela sa članovima porodice oboljelim od COVID-19.

Očekuje se kako će njemački Parlament uskoro početi debatu o općoj obaveznoj vakcinaciji, iako zvaničnici priznaju kako će proći još nekoliko mjeseci prije nego što ta mjera stupi na snagu.

Približno 73 posto stanovništva Njemačke je potpuno vakcinisano protiv koronavirusa, dok je dodatnu dozu primilo blizu 48 posto, prenosi Al Jazeera Balkans.

Njemačka je u srijedu prijavila novi rekordan broj novozaraženih.

VIJESTI

Najnovije vijesti