Petak, 14 Juna, 2024

U Špionici održana manifestacija “Dani kruha i plodova zemlje”

U nedjelju  18. oktobra, 2015. godine u Špionici, u organizaciji HKD “Napredak” održana je 10. jubilarna manifestacija “Dani kruha i plodova zemlje”. Pred velikim brojem gostiju, komšija i sugrađana iz Špionice i okolnih naselja, vrijedni domaćini su izložili mnoštvo pekarskih i drugih delicija pripravljenih od pšenice i pšeničnog brašna, kao i raznih delicija iz tradicionalno bogate kuhinje ovoga kraja.

DANI KRRUHA- 2015 001
Vrijedne ruke domaćica su osim ukusnih jela i kolača vodile računa da sve to bude i “na oko” izuzetno lijepo osmišljeno, pripravljeno i aranžirano, tako da se na stolovima našlo pravo bogatstvo i šarenilo jela i delicija. Stolove su ukrašavali i mnogi drugi jesenji plodovi, ali i pripravci i napitci kao što su pekmezi, džemovi, slatka, sokovi, rakije i vina.
DANI KRRUHA- 2015 003
Bogat kulturno zabavni program su izveli učenici područne škole u Špionici, a svaka njihova recitacija ili pjesma je govorila o kruhu, zemlji, težačkim i vrijednim rukama domaćina, kao i njegovom značaju za sve nas i naš život. Svojim narodnim igrama i pjesmama osim domaćina, predstavili su se i gosti iz HKD “Napredak” sa Husina, koji tradicionalno dolaze na ovu manifestaciju.
DANI KRRUHA- 2015 030
Ova manifestacija je održana po desti put za redom, a kako je u svome obraćanju kazala predsjednica HKD  “Napredak” gospođa Filka Veselčić, značajna je i po tome što promoviše, prezentuje i čuva kulturu i običaje hrvatskog naroda ovih krajeva.
DANI KRRUHA- 2015 022
DANI KRRUHA- 2015 010
DANI KRRUHA- 2015 006
Gospođa Veselčić se zahvalila Općini Srebrenik na finansiskoj podršci i generalnom sponzorstvu, kao i drugim donatorima koji su pomogli održavanje ovogodišnje manifestacije. Općinski načelnik, gospodin Nihad Omerović je i zvanično proglasio manifestaciju otvorenom, a u svome govoru istakao značaj ove i sličnih manifestacija za Općinu Srebrenik i sve nas zajedno, jer one pokazuju kako trebamo živjeti i vrijedno raditi, poštovati zemlju i njene plodove, našu kulturu i običaje, kao i svoje komšije i susjede. U ime Generalnog konzulata R. Hrvatke u Tuzli i generalnog konzula, g-dina, Bandić Ivana, prisutnima se obratio gospodin Mato Matijević, uputivši iskrene pozdrave i čestitike za održavanje 10. jubilarne manifestacije “Dani kruha i plodova zemlje”.

VIJESTI

Najnovije vijesti