Utorak, 25 Juna, 2024

U Srebreniku izvedena predstava „Ich liebe Deutschland”

U okviru manifestacije OGUS, sinoć je na platou ispred Doma kulture u Srebreniku izvedena predstava „Ich liebe Deutschland”, koju je izvela sjajna mlada srebrenička glumica Jasmina Dedić – Ibrić.

Predstavu je prema tekstu Vahida Klopića režirao Midhat Kušljugić, uz asistenciju Jasmine Čelebić – Tanović, a muziku je radio Denis Hadžić.

To je jedna socijalno angažirana monodrama koja govori o različitim sferama društva i položaju prvenstveno žene u Bosni i Hercegovini, u kojoj jedna žena priča o svom životu. Nakon niza godina, posjećuje rodno mjesto, memljivu rodnu kuću, prisjeća se dragih ljudi i priča svoju priču.

Uspomene je vraćaju u vrijeme kada je imala sedam godina, prisjeća se nane, roditelja, odlaska majke, samoubistva oca, nedaća koje su nadolazile jedna za drugom. U Bosni počinje rat. Život, već mlade djevojke, egistencijalno ugrožene, dodatno se usložnjava. Nalazi posao u jednoj kafani i snalazi se kako zna, a nekada i kako mora. Jedina svijetla tačka u njenom životu je mladić u kojeg će se zaljubiti. I to malo sreće, koju će osjetiti, zla sudbina joj oduzima i na kraju odlazi u Njemačku. Kroz njenu priču ispričano je dosta o ratnom i postratnom periodu u Bosni, odnosu među ljudima, poremećenim vrijednostima, korupciji, nepotizmu, nepravdi koja mnoge, i pored želje da ostanu, nakon nekog vremena natjera da kupuju kartu u jednom smijeru i odlaze u druge zemlje.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI