Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

U Srebreniku održan trening predstavničkog tijela srednjoškolaca sjeveroistične BIH

img_2334

Tokom vikenda u prostirijama hotela Orion u Ormanici održan je trening predstavničkog tijela srednjoškolaca regije Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta te Posavske županije. Osnovni cilj treniga, pored jačanja kapaciteta i izgradnje novih vještina, bio je i diskutovanje o postojećim problemima, te pronalazak adekvatnih strategija za rješavanje istih.

Predsjednica mreVUK-a TK, Lejla Halilović  istakla je kako vjeruje u provođenje postavljenih zadataka, naročito zbog  strukture mreže i pozitivne energije sa kojom svi u timu žele biti dijelom pozitivnih  promjena u svojim zajednicama:

“Predstavnici srednjoškolaca  TK, BD i PŽ,  još jednom su dokazali koliko aktivne, jake i kreativne srednjoškolce imamo. Iz seminara u seminar  bivam ohrabrena sposobnostima, entuzijazmom i željom za radom, te objektivnom  iznošenju a potom i pronalasku rješenja, za  probleme sa kojima se oni i njihovi vršnjaci susreću. Vjerujem da ćemo sa svojim projektima i idejama biti ono pozitivno što će motivisati ostatak mladih oko nas, te da ćemo biti kanal za rješavanje  poteškoća sa akcentom na neophodno poštivanje obaveza.”

 img_2290

Učesnici su tokom prvog i drugog dana kreirali plan i program za predstojeću godinu. Kao bitan aspekt istoga istakli su  poboljšanje saradnje Mreže vijeća učenika TK-a sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta čija saradnja i prethodnih godina nije izostala.

Kroz kreativne radionice interaktivnog karaktera, učili su o procesu donošenja odluka na različitim nivoima. Bitnost znanja iz ove oblasti ogleda se u demokratskom radu Mreže savjeta vijeća učenika u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, kroz proces donošenja demokratskih odluka, pri čemu je pravo biranja i odlučivanja, ostavljeno srednjoškolcu kao jedinki koja prepoznaje, mapira, te rješava probleme sa kojima se susreće ova dobna grupa.

 Seminar Mreže Vijeća učenika Tuzlanskog kantona se održao u periodu od 10.11.2016. godine (četvrtak) do 12.11.2016. godine (subota) u hotelu Orion u Ormanici. Projekat „Razvoj Mreža savjeta/vijeća učenika“,  koji realiziraju OKC Banja Luka  i Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj iz Banja Luke, okuplja srednjoškolce sa ciljem povezivanja, razmjene ideja i iskustava u radu Vijeća učenika, a također se raspravlja i o temama  koje su bitne za poboljšanje uvjeta obrazovanja  srednjoškolaca Bosne i Hercegovine, a finansiran je od Evropske unije i NED-a.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI