Nedjelja, 19 Maja, 2024

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i “Grabež 1992-1993, trganje od zaborava”

Knjige su svjedočanstva o herojskoj borbi pripadnika Petog korpusa Armije RBIH i pobjedama u operacijama “Breza” i “Grabež”, a njihovi autori su krajiški ratni komandanti Sead Jusić i Mirsad Selmanović. Osim autora, na promociji su o značaju ovakvih djela govorili i profesori Edin Mutapčić i Sakib Softić-

„Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ je pobjednička priča Viteške bužimske brigade i legendarnog komandanta Izeta Nanića. Autor knjige, nasljednik Komandanta Nanića na čelu bužimskih vitezova, pukovnik Sead Jusić, prema ocjeni stručne javnosti i recenzenata ovog rukopisa, na izvanredan način donosi djelo koje priča pobjedničku bosansku priču.

            Naime, u gotovo konstantnoj poratnoj melanholiji koja proizilazi iz osjećaja žrtve (pobijeni, silovani, protjerani, zatvarani, spaljeni, porušeni i slično), ova knjiga čitaoce prožima nadahnućem pobjeda koje su u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata nizali Izet Nanić i njegova 505. Viteška brigada.

            Autor knjige, Sead Jusić, kao učesnik i svjedok narastanja i stasavanja bužimske brigade, opisuje kroz koje su sve procese i iskušenja prošli Izet Nanić i njegovi saradnici u borbi za jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.

            Knjiga sadržajno obuhvata ratni put 505. Vmt brigade do kraja septembra 1994. godine, sa težištem na opis bitke pod nazivom „Operacija Breza-94“.

U”Grabež 1992-1993, trganje od zaborava” je autentično svjedočenje o Grabežu – lokalitetu koji je ratnih godina predstavljao centralnu tačku otpora agresoru na području Bihaća, autora brigadira Mirsada Selmanovića.

Knjiga je objavljena u izdanju Arhiva Unsko-sanskog kantona i Društva arhivskih radnika USK-a. Grabež, kao važan topos, predstavlja u tom kontekstu područje susreta historije i pamćenja te mjesto kolektivnih trauma, ali i individualnih osvjedočenja – mjesto koje je bilo presudno za odbranu grada Bihaća.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI