Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

U subotu sahrana Jovanke Broz

rep-jovanka-broz

Jovanka Broz bit će sahranjena uz vojne počasti u subotu, 26. oktobra, u Kući cvijeća u grobnici pored supruga, doživotnog predsjednika SRFJ Josipa Broza Tita.Grobnica Jovanke Broz nalazit će se na oko tri metra od Titove, bit će od bijelog mermera, na njoj će stajati ime, prezime, godina rođenja i smrti i neće biti nikakvih obilježja i simbola – petokrake, krsta ili nečega sličnog, rečeno je Srni u Odboru za sahranjivanje posmrtnih ostataka Jovanke Broz.

Grobnica će biti nešto manja od Titove, a Jovanka će biti sahranjena u kovčegu od hrastovine, na kojem će stajati jastuk sa njenim ordenima za hrabrost, s obzirom da je bila nosilac Partizanske spomenice.

Počasnu stražu će držati Garda ispred Kuće cvijeća, a tokom pokopa i spuštanja nadgrobne ploče počasnu stražu će držati Jovankini saborci iz Šeste ličke divizije.

Neće biti povorke, ali će nakon sahrane svi građani moći da prođu u mimohodu kako bi odali počast.

Sam čin sahrane bit će zatvoren za javnost, prisustvovat će samo porodica, predstavnici Vlade Srbije i Titovi unuci, a govore će držati premijer Srbije Ivica Dačić, predstavnik SUBNOR-a i Jovankin sestrić Goran Aleksić.

Sahrana će biti skromna, u skladu sa počastima koje joj pripadaju kao nosiocu Partizanske spomenice i oficiru JNA, koji je dobio dva ordena za hrabrost, a dva puta je i ranjavana tokom Drugog svjetskog rata.

U Odboru navode da je interesovanje za sahranu Jovanke Broz veoma veliko, te da je akreditovano više od sto medija. Sahrana će biti obavljena u 12.00 sati.

Jovanka Broz je preminula 20. oktobra na dan kada je obilježeno 69 godina od oslobođenja Beograda u kojem je učestvovala sa Šestom ličkom divizijom, koja je bila prva partizanska jedinica koja je ušla u grad.

VIJESTI

Najnovije vijesti