Petak, 1 Marta, 2024

U ‘TOP 10’ najzagađenijih u Evropi, četiri grada iz TK

Da Bosanci i Hercegovci imaju realan problem sa zrakom i prekomjernim kontaminiranim česticama na nebu iznad zemlje, osim lokalnih mjernih stanica, upozoravaju i regionalne i globalne organizacije za praćenje kvaliteta zraka.

Tako je međunarodni tim AirVisual u godišnjem izvještaju za 2018. objavio kako je među 50 najzagađenijih gradova Evrope, čak pet gradova Bosne i Hercegovine na listi od “TOP 10 najzagađenijih”. Da ova statistika nije nimalo bezazlena pokazuje i činjenica kako je od tih pet gradova, čak četiri iz Tuzlanskog kantona.

Da stvar bude gora, upozoravaju iz AirVisuala, prva tri najzagađenija grada evropskog kontinenta su Lukavac, Živinice, Gračanica – sve tri iz Tuzlanskog kantona.

Gledano globalno, Lukavac je na 92. mjestu među najzagađenijim gradovima svijeta, Živinice su na 102. mjestu, Gračanica na 137.

Iako je na evropskom tlu Sarajevo na petom mjestu po zagađenosti, glavni grad Bosne i Hercegovine je, na globalnoj listi, na 240. mjestu. Tuzla je u Evropi 10.-ta, u svijetu 289.-ta na listi.

Inače, AirVisual je osnovan 2015. godine, uz uvjerenje da podaci o zagađenju zraka omogućavaju djelovanje, te da bez podataka o kvaliteti onoga što udišemo, opasnost od onečišćenja zraka ostaje nevidljiva i nepobjediva. AirVisualov međunarodni tim, sada dio IQAir-a, je strastven u osnaživanju građana kroz pristupačnu tehnologiju kako bi razumjeli svoju okolinu i preuzeli kontrolu nad njom.

“Čvrsto vjerujemo da volja građana i zajednica imaju ogromnu moć da oblikuje naš svijet u zdravije i pametnije mjesto. Podrška i angažman građana širom svijeta čini okosnicu onoga što radimo.” – stoji na zvaničnim stranicama AirVisuala.

AirVisualov monitor kvaliteta vazduha AirVisual Node, lansiran je u septembru 2016. nakon uspješne kampanje za crowdfunding. Novi AirVisual Pro donosi najnovija dostignuća u tehnologiji laserskih senzora. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti