Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

U tranzitu kroz Sloveniju i dalje bez PCT uslova do 29. augusta

Putnici u tranzitu kroz Sloveniju i dalje neće morati na granici dokazivati svoj covid status do 29. augusta, saopćila je u petak slovenska vlada nakon što je promijenila svoju odluku po kojoj bi morali na granici pokazati potvrdu da su vakcinisani protiv covida-19, da su ga preboljeli ili su negativno testirani.

Ova odluka na snazi je do 29. augusta. Do tada za putnike u tranzitu i dalje vrijedi izuzeće po kojemu ne moraju na granici dokazivati svoj covid status ako u najkraćem roku, a ne duže od 12 sati, izađu iz Slovenije.

Prema ranijoj odluci koja je objavljena prošle subote, a trebala je stupiti na snagu 23. augusta, putnici u tranzitu više nisu bili izuzeti od odluke o obaveznoj karanteni ako ne posjeduje potvrdu o vakcinaciji, da su bolest preboljeli ili negativni test (tzv. PCT uslov).

PCT i dalje ostaje uslov za ulazak u Sloveniju, a uz putnike u tranzitu izuzeće od toga pravila su i raddnici u međunarodnom prijevozu, prekogranični radnici, vlasnici zemlje i nekretnina u pograničnom području te djeca mlađa od 15 godina uz pratnju roditelja ili skrbnika, prenosi Hina.

(RTV Slon/Fena)

VIJESTI

Najnovije vijesti