Nedjelja, 25 Februara, 2024

U UKC-u Tuzla do kraja godine medicinski potpomognuta oplodnja

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli nedavno je počelo raditi Odjeljenje za humanu reprodukciju koje djeluje pri Klinici za ginekologiju i akušerstvo.Tim stručnjaka već postiže rezultate u liječenju smanjene plodnosti kod pacijentica, a do kraja ove godine trebali bi se steći svi uvjeti i za obavljanje medicinski potpomognute oplodnje, čime će ovo odjeljenje biti prvo u BiH koje izvodi ovaj postupak u javnoj zdravstvenoj ustanovi. 

Odjeljenje za humanu reprodukciju u svom timu ima dvoje subspecijalista humane reprodukcije koji su znanja stekli i verificirali u kliničkim odjelima za humanu reprodukciju u Ljubljani i Mariboru, zatim jednog biologa te medicinske tehničare. 

Stručni tim ovog odjeljenja ispunjava kriterije vezane za liječenje smanjene plodnosti svim metodama, bilo da su one konzervativnog ili hirurškog tipa. Znanje imaju i za izvođenje postupaka medicinski potpomognute oplodnje, međutim, ovu metodu zasad ne mogu implementirati, s obzirom na to da još uvijek nije nabavljen laboratorij koji je neophodan za rad.

“Mi smo zatvorili čitav sistem u mukotrpnom, dugotrajnom i skupom procesu formiranja odjeljenja koje će imati i laboratorij za medicinski potpomognutu oplodnju. Nadam se da ćemo uz pomoć menadžmenta i Upravnog odbora UKC-a, Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, Ministarstva zdravstva i Vlade TK uspjeti dobiti finansijska sredstva i u najkraćem vremenskom periodu nabaviti i instalirati neophodnu opremu”, kaže za Klix.ba doc.dr. Igor Hudić, šef Odjeljenja za humanu reprodukciju, koji očekuje da se najkasnije do kraja ove godine započnu prvi postupci medicinski potpomognute oplodnje.

Godišnje do 150 postupaka

Na području Tuzlanskog kantona trenutno se s problemom smanjenje plodnosti suočava okvirno od 15 do 17 posto parova, a Hudić kaže da bi u ovom odjeljenju godišnje bilo obavljeno od 130 do 150 postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

“Naš cilj je da uspjehom privučemo pacijente i iz drugih dijelova Federacije BiH, kao što to rade i druge klinike u našem Univerzitetskom kliničkom centru”, ističe Hudić. (KLIX)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti