Petak, 9 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETUkrajinske snage spremaju proboj u Bahmutu, Rusi u strahu od sveopće ofanzive

Ukrajinske snage spremaju proboj u Bahmutu, Rusi u strahu od sveopće ofanzive

Ukrajinske snage su izvele lokalizirani protunapad jugozapadno od Bahmuta dok su ruske glasine o ukrajinskoj protuofanzivi sve glasnije, stoji u posljednjem izvještaju Instituta za rat (ISW).

Geolocirani snimci objavljeni jučer pokazuju da su ukrajinske snage izvele uspješan protunapad jugozapadno od Ivanivske (6 km zapadno od Bahmuta) i potisnule ruske snage dalje od autoceste T0504 u tom području.

Glasnogovornik ukrajinske istočne grupe snaga, pukovnik Serhij Čerevati (Serhiy Cherevaty) saopćio je da su ruske snage izvele 25 napada u području Bahmuta 19. marta, ali su ruske snage vjerovatno samo osigurale marginalne dobitke.

Ruski izvori objavili su snimak 18. marta u kojoj je navodno prikazana kolona ukrajinskih oklopnih vozila duž ceste 22 km jugozapadno od Bahmuta i nagađaju da se ukrajinske snage pripremaju za pokretanje protuofanzivnih operacija jugozapadno od Bahmuta.

Rastuće ruske rasprave o neposrednoj ukrajinskoj protuofanzivi u području Bahmuta sugerišu da su ruski izvori sve nesigurniji u pogledu sposobnosti ruske vojske da održi inicijativu oko Bahmuta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari