Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTISREBRENIKUpis u MSŠ Srebrenik protiče planiranom dinamikom

Upis u MSŠ Srebrenik protiče planiranom dinamikom

Upis u prvi razred srednje škole teče po planu u MSŠ Srebrenik, koju su oživjeli svšeni osnovci iz Srebrenika i susjednih mjesta. Prema riječima direktora MSŠ Srebrenik Mehmedalije Smajlovića , za školsku 2020./2021. godinu planiran je upis u 1 odjeljenje gimnazije, 7 odjeljenja tehničke i 7 odjeljenja stručne škole. Prvi upisni rok je počeo 08. juna i trajaće do 12. juna. Od tehničkih škola učenicima su na raspolaganju sljedeća zanimanja: mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, mašinski tehničar operator za CNC mašine, ekonomski tehničar, poslovno – pravni tehničar, tehničar računarstva. A od stručnih: automehaničar, zavarivač, vozač motornih vozila, električar, kuhar, frizer i trgovac.

Obzirom da su osnovnu školu na području grada Srebrenika završila 403 učenika, te da je upisnim planom predviđen prijem oko 350 učenika, u MSŠ Srebrenik vjeruju da će u potpunosti ispuniti ovogodišnji plan.

Drugi upisni rok je:

za gimnaziju od 15. – 17. juna

za tehničku školu od od 15. – 19. juna

za stručnu školu od 15. – 22. juna.

20200609 084518
Direktor MSŠ Srebrenik

Učenici devetog razreda osnovne škole koji su upućeni na popravni ispit u avgustovskom roku i učenici koji se ne upišu u prvom i drugom upisnom roku, mogu se upisati u srednju školu do 25. avgusta i to u škole koje poslije drugog upisnog roka ne budu primile planirani broj učenika.

Kako bi se spriječilo širenje virusa, u MSŠ Srebrenik su poduzete sve potrebne preventivne mjere, a učenici su obavezni, prilikom ulaska u školu nositi maske, te izvršiti dezinfekciju ruku i obuće.

Napominjemo da je Vlada TK dala saglasnost na Listu deficitarnih zanimanja na osnovu koje će se stipendirati učenici prvih razreda srednje škole na području Tuzlanskog kantona za školsku 2020/21. godinu.

Prema ovoj odluci, deficitarna zanimanja na području našeg kantona su zavarivač, zidar-fasader-izolater, krojač, konobar, kuhar, plinski i vodoinstalater, autoelektričar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

Učenici koji u školskoj 2020./21. godini upišu prvi razred srednjih škola sa Liste deficitarnih zanimanja moći će aplicirati na Konkurs za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola koji su upisali deficitarna zanimanja u školskoj 2020./2021. godini.

S ciljem motivacije učenika da upišu neko od deficitarnih zanimanja, Vlada je Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu planirala 80.000,00 KM za stipendiranje ovih učenika srednjih škola.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari