Srijeda, 29 Novembra, 2023

Uskoro zapošljavanje 75 doktora medicine i stomatologije u TK

Zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu u skorije vrijeme trebale bi dobiti podmalađen kadar.

Zapošljavanje mladih doktora medicine i stomatologije jedinstven je projekat koji provode Zavod zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona. Samo u prethodnoj godini putem ovog programa zaposleno je 137 ljekara, raspoređenih u različite zdravstvene ustanove. Novim programom bit će obuhvaćeno 75 mladih zdravstvenih radnika.

”Sve javne zdravstvene ustanove, pa čak i privatne, u prošloj godini su učestvovale i radno angažovale ove kadrove. Novi projekat će ići odmah nakon usvajanja Rebalansa Zavoda zdravstvenog osiguranja na Skupštini TK, možda čak i na prvoj sjednici”, kaže Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Budžet Zavoda u protekloj godini prošao je dva rebalansa. Ostvaren je suficit od 15 miliona KM i time je stvorena mogućnost nastavka Projekta zapošljavanja doktora medicine i stomatologije u ovoj godini. Od tih sredstava, planirana su i druge aktivnosti i mjere čiji je cilj bolja zdravstvena usluga građanima Tuzlanskog kantona.

”Jedna od njih je i nabavka odnosno pomoć pri nabavci opreme za sve javne zdravstvene ustanove na području TK koje će biti definisane kroz stavove Ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Vlade u narednom periodu. Treća stvar jeste povećanje iznosa za liječenje djece sa područja TK koje svoje zdravstvene usluge moraju tražiti van teritorije BiH”, navodi Hadžiefendić.

Tokom 2018. godine u Tuzlanskom kantonu oko 420 hiljada građana bilo je zdravstveno osigurano. Taj obuhvat zdravstvenom zaštitom predstavlja 94 posto ukupnog broja stanovništva u kantonu, a prosjek u Federaciji BiH je 87 posto. Zavod zdravstvenog osiguranja ostvario je u protekloj godini prihode od oko 246 miliona KM, što je više za oko šest miliona u odnosu na Finansijski plan, navedeno je u Izvještaju koji je prihvatila Kantonalna Vlada.

”U ukupnim prihodima, najveće učešće imaju prihodi od poreza. Njihovo učešće je 224,7 miliona KM, a neporezni prihodi učestvuju sa iznosom od 21 milionom KM”, kaže Mirsad Hodžić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Ostvareni suficit Zavoda zdravstvenog osiguranja doprinio je poboljšanju standarda zdravstvenih radnika tokom 2018. godine, kažu u resornom ministarstvu, podsjećajući da je prošle godine potpisan i Kolektivni ugovor za oblast zdravstva. Nadaju se da će tako biti u tekućoj godini, kada se nastavlja socijalni dijalog sa sindikatima zdravstvenih radnika. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti