Subota, 20 Jula, 2024

Više od 200 žena oboljelih od karcinoma dojke u BiH čeka na terapiju koja košta 6.500 KM

U Bosni i Hercegovini trenutno 209 žena oboljelih od karcinoma dojke čeka na terapiju koja mjesečno košta više od 6.000 KM.

Kako je u razgovoru za Klix.ba kazala Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke “Renesansa”, situacija je alarmantna i žene umiru zbog nemogućnosti da dobiju adekvatnu terapiju.

Riječ je o dva lijeka koja se daju u slučajevima metastatskog karcinoma dojke, Ribociclib i Fulvestrant, koji oboljelim ženama znače život.

“Mjesečna terapija za košta mjesečno 6.500 KM i trenutno je u BiH, prema zadnjim podacima, oko 209 žena oboljelih od karcinoma dojke na listama čekanja. Te liste čekanja nekada traju i do godinu dana. Naravno, žene nisu baš bez ikakve terapije, ali su bez adekvatne, bez one koja im je trenutno potrebna”, kaže nam Glušac.

Dodaje da je problem u tome jer Vlada FBiH ne uplaćuje novac koji je zakonom dužna uplatiti Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

“Vlada je za prošlu godinu uplatila samo 20 posto od ukupnog iznosa koji je dužna uplatiti. Ukoliko bi se taj dug bar djelimično uplatio bilo bi dovoljno da se ukinu sve liste čekanja, ne samo za karcinom dojke, već za sve”, ističe Glušac.

Centar civilnih inicijativa (CCI) organizovao je prije 20 dana okrugli sto na ovu temu.

“Bili su pozvani i predstavnici Vlade FBiH i Ministarstva finasija FBiH koji se niau odazvali. Mi ćemo opet pokušati da ih kontaktiramo. Nama žene već umiru na listama čekanja, žene koje nisu dobile priliku da se liječe. Na listi je 209 žena i taj broj konstantno raste s obzirom na to da sve više žena oboljeva”, zaključuje Glušac.

Dugovanja Vlade FBiH Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH popela su se na milion i po KM.

KLIX.BA

VIJESTI

Najnovije vijesti