Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Vlada FBiH dala garanciju na kredit za izgradnju bloka-7 TE Tuzla

Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Mostaru odlučila dati garanciju u korist kineske Izvozno-uvozne banke (CEXIM BANK) za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za realizaciju projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW TE Tuzla u iznosu do 613.990.000 eura. To je 85 posto od ukupne vrijednosti Ugovora o inžinjeringu, nabavci i izgradnji ovog bloka između EPBiH i Konzorcija China Gezhouba Group Company Limited, Peking, Kina (lider) i GEDI – Guandong Electric power Design Institute, Kina (član Konzorcija), uvećano za kamatu i druge pripadajuće troškove po Sporazumu o kreditnoj liniji.

Blok 7 u TE Tuzla je nužan kao zamjenski kapacitet koji će proizvoditi električnu i toplotnu energiju umjesto postojećih blokova 3, 4 i 5 (500 MW). Za njegovu izgradnju bit će korištene najbolje suvremene raspoložive tehnike, što uključuje sve mjere čišćenja otpadnih gasova (desumporizaciju, denitrifikaciju i učinkovito otprašivanje).

Federalna vlada je prihvatila informaciju o zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH za podršku i ispomoć u ljudstvu Graničnoj policiji BiH, te dala suglasnost za angažiranje 50 policijskih službenika koje će osigurati Federalna uprava policije u suradnji s kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova.

Danas je Vlada, nakon što je upoznata sa informacijom o izvršenim korekcijama teksta dokumenta „Okvirna energetska strategija Bosne i Hercegovine do 2035. godine“, ocijenila prihvatljivim izvršene korekcije koje je predložio i uradio konsultant PricewaterhousCoopers (PWC), a koje bitno ne mijenjaju njegov karakter.

Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada je donijela 25 odluka o novčanim nagradama, ukupne vrijednosti 269.750 KM, sportistima, trenerima, klubovima i sportskim organizacijama koji su ostvarili vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Danas je premijer FBiH Fadil Novalić ovlašten za potpisivanje  Ugovora o kupoprodaji zgrade za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Riječ je o poslovnom prostoru u objektu B zgrade Energoinvesta, u ulici Hamdije Čemerlića 2 u Sarajevu. Ukupna površina ovog poslovnog prostora, koja je predmet prodaje, iznosi 24.599,65 m˛ i sastoji se od 21 etažne jedinice, a cijena  je  54.000.000 KM.

Proračun Federacije BiH je u prvom polugođu ove godine, kaže se u izvješću što ga je danas usvojila Federalna vlada, ostvario ukupne ostvarene prihode, primitke i financiranja od 1.041,9 milijuna KM, što je 35 posto planiranog Izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2018. godinu.

Od siječnja do lipnja 2018. godine u Federaciji BiH su ostvareni ukupni prihodi (bez sredstva financiranja) od 4.214,8 milijuna KM, što je za osam posto ili za 295,1 milijun KM više u odnosu na isto izvještajno razdoblje prethodne godine, navedeno je danas u informaciji Federalnog ministarstva financija, koju je prihvatila Vlada FBiH.

VIJESTI

Najnovije vijesti