Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Vlast RS-a kreće u pokušaj formiranja Dodikovih parainstitucija

Na dnevnom redu NSRS naži će se prijedlog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji podrazumijeva nazakonito “razvlašćivanje“ državne Agencije za lijekove.

“Ovim Zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u Republici. Agencija je samostalna uprava organizacije i ima svojstvo pravnog lica”, navedeno je u članu 4 Prijedloga Zakona kojeg je objavio portal Istraga.

Sjedište Agencije je u Banja Luci, a djelokrug u oblasti lijekova obuhvata: izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene, poslove laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanje stručne ocjene kvaliteta lijekova, izdavanje certifikata o primjenih dobrih opraksi”, navedeno je u članu 8. Svi farmaceuti, kada na snagu stupi ovaj Zakon, dozvole za prometovanje na teritoriji RS morli bi tražiti od Agencije za lijekove RS.

Ovo je jedan od seta nezakonitih zakona čije je usvajanje najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH koji je najavio slične zakone koji se odnose na Oružane snage BiH, OSA-u i pravosudne institucije. Za svaku od nezakonito razriješenih državnih instituvicija, Dodik planira formirati parainstiuciju.

Podršku za ove aktivnosti neće dobiti od opozicije u RS, a upitno je i koliko će ga u svemu slijediti i neki od najbližih saradnika. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač navodno je na jučerašnjoj sjednici Vlade RS kontrirao stavovima Milorada Dodika. Potvrde ove informacije još nema, ali što je još interesantnije nema ni Lukačevog demantija.

VIJESTI

Najnovije vijesti