Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Voćni rasadnik Srebrenik i dalje lider u proizvodnji voćnog sadnog materijala u BiH

vocnirasadnik1

U Voćnom rasadniku u Špionici kod Srebrenika, najvećem proizvođaču sadnica kontinentalnog voća u BiH počela je sezona vađenja i distribucije voćnog sadnog materijala. Prema riječijma Taiba Joldića, direktora Voćnog rasadnika, za ovogodišnju jesenju sezonu na poljoprivrednim površinama u Špionici uspjeli su proizvesti oko 350.000 sadnica kontinentalnog voća.

Kao i prethodnih godina, i ove jeseni u strukturi voćnog sadnog materijala dominiraju sadnice šljive, jabuke i kruške, za kojima i vlada najveće interesovanje potencijalnih voćara. Proizvedene su i dovoljne količine sadnica breskve, kajsije, mušmule, oraha, lješnjaka, kupine, maline, ribizle, borovnice, brusnice i ostalih vrsta kontinetalnog voća, ali i sadnica raznovrsnog ukrasnog bilja. Već nekoliko godina u Voćnom rasadniku u Srebreniku proizvode se i sadnice autohtonih sorata jabuke i kruške koje se, zbog svoje otpornosti na bolesti i štetnike, mogu uzgajati na potpuno ekološki način bez upotrebe hemijskih sredstava.

U vlastitom laboratoriju iz kulture tkiva „in vitro“ uspjeli su proizvesti i veće količine sadnica paulovnije. Riječ je o drvetu porijeklom iz Kine koje ima nevjerovatni godišnji prirast od čak četiri do pet metara. Zbog velikog prirasta, ali i široke primjene kvalitetnog drveta paulovnije u industriji namještaja, brodogradnji, poljoprivredi, pčelarstvu i drugim oblastima, za sadnicama ovog neobičnog drveta vlada izuzetnt velika potražnja među vlasnicima poljoprivirednih parcela.

vocnisokovi

U Voćnom rasadniku u Špionici, prema riječima Joldića, proizveli su i veće količine sadnica aronije ili sibirske borovnice, za čiji uzgoj, zbog njenih ljekovitih svojstava, vlada sve veći interes u BiH. Formirana je i posebna stručna služba koja potencijalnim voćarima pruža besplatne savjete o načinu sadnje i uzgoju voćnih sadnica, a prilikom preuzimanja sadnog materijala budući vlasnici platnažnih voćnjaka dobivaju i certifikat o porijeklu i zdravstvenoj ispravnosti sadnog materijala koji predstavlja preduslov za ostvarivanje prava na novčanu podršku iz kantonalnog i federalnog budžeta.

vocnirasadni

VIJESTI

Najnovije vijesti