Utorak, 23 Jula, 2024

Dr. Nihad Omerović zvanično preuzeo funkciju općinskog načelnika

dodjela-nihad
Centralna izborna komisija BiH, danas, u utorak, 08. novembra, 2016. godine, u Sarajevu je uručila Uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima/gradonačelnicima općina/gradova izabranim na lokalnim izborima u BiH 2. oktobra, 2016. godine.
 
Time su novi načelnici i gradonačelnici stekli uslove da stupe na dužnost, a dali su i svečanu izjavu o prihvatanju mandata, kako bi što prije bili stvoreni uslovi za konstituisanje lokalnih općinskih i gradskih vijeća.
Među slavljenicima je bio i Dr. Nihad Omerović, koji je ubjedljivo potvrdio svoj novi – puni mandat sa 13.155 glasova birača, što su mu ukazali povjerenje koje je vrijedno gradio u posljednje dvije godine, tačnije od prijevremenih lokalnih izbora na načelnika Općine Srebrenik, u septembru 2014-te godine.
 
CIK-a BiH je potvrdila rezultate lokalnih izbora za: 73 općinska vijeća, 57 skupština općina, 130 načelnika, četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, 10 gradonačelnika i Skupštinu Brčko Distrikta BiH. Novi gradonačelnici, prema potvrđenim rezultatima su: Bihać – Šuhret Fazlić (Građanski savez), Prijedor – Milenko Đaković (DNS), Bijeljina – Mićo Mićić (Savez za promjene Bijeljina), Banjaluka – Igor Radojičić (SNSD), Doboj – Obren Petrović (SDS), Tuzla – Jasmin Imamović (SDPBiH), Zvornik – Zoran Stevanović (SNSD), Zenica – Fuad Kasumović (nezavisni kandidat), Široki Brijeg – Miro Kraljević (HDZ BiH) i Trebinje – Luka Petrović (SNSD).
 
Na lokalnim izborima, održanim u 130 opština i 10 gradova u BiH, te Brčko distriktu, izabrana su 3.093 nosioca mandata, od kojih su 2.251 ili 81,50 odsto muškarci, podaci su CIK-a.
Izabrano je i 130 načelnika opština, te gradonačelnici 10 gradova u BiH.
Među izabranim načelnicima je i šest žena – Mileva Komlenović /SNSD/ u Kalinoviku, Mila Petković /SNSD/ u Novom Goraždu, Milka Ivankvoić /Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta/ u Istočnom Drvaru, Divna Aničić /SNSD/ u Mrkonjić Gradu, Snežana Ružičić /SNSD/ u Јezeru i Amra Babić /nezavisni kandidat/ u Visokom.
CIK-a BiH potvrdila je 1. novembra, u zakonskom roku, rezultate lokalnih izbora u BiH, osim za Stolac, u kojem su izbori prekinuti 2. oktobra nakon nekoliko incidenata na biračkim mjestima.
Izbori ni ove godine nisu raspisani za grad Mostar, budući da je Ustavni sud BiH još 2010. godine proglasio neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koji se tiču izbora u ovom gradu.
Od od prestanka važenja tih odredaba, 18. januara 2012. godine do danas nije postignut dogovor koji bi omogućio izmjene zakona i održavanje izbora u Mostaru.

VIJESTI

Najnovije vijesti