Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETVSTV: Kajganić jedini ide u dalju proceduru izbora glavnog tužioca

VSTV: Kajganić jedini ide u dalju proceduru izbora glavnog tužioca

U toku današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nakon što je Podvijeće povuklo odluku o tome da ne predloži nikoga od kandidata, odlučeno je da je Milanko Kajganić jedini kandidat koji ide u dalju proceduru izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Konkurs tako neće biti ponovljen, a na sljedećoj sjednici VSTV-a v.d. glavnog tužioca predstavit će svoj program. Predsjednik vijeća Halil Lagumdžija je rekao da je njegov lični stav da nije dobro što se ide sa samo jednim kandidatom jer može podsjećati na “totalitarni režim”.

Podsjećamo, nešto ranije Miroslav Janjić je odustao od kandidature za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, dok se kandidatura Seida Marušića zbog manjeg broja bodova neće uzimati u razmatranje. 

Prije dva dana Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici i kandidatkinji za poziciju glavnog tužioca, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

Kako je navedeno u saopćenju objavljenom na stranici Ministarstva finansija SAD-a, ove sankcije dio su strategije za pozivanje na odgovornost onih koji provode destabilizirajuće aktivnosti na zapadnom Balkanu. Navodi se i da se takve aktivnosti odvijaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i njima pridružene pokroviteljske mreže nastavljaju potkopavati zemlju, javlja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine – BIRN BiH.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari