Petak, 24 Maja, 2024

Vučić i Erdogan uskoro na sastanku: Tri teme na stolu, među njima i BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se u subotu u Turskoj sa predsjednikom Turske Redžepom Tayipom Erdogom.

Očekuje se razgovor o ekonomskoj saradnji dvije zemlje ali i tri važne političke teme: BiH, Sandžak i Kosovo, piše Blic.rs

Vučić je ovaj predstojeći susret nedavno nazvao “veoma važnim”, i otkrio da će tema biti odnosi u regionu. Među prvima temamam koje bi mogle da se otvore je dugogodišnja kriza u BiH.

Teme sastanka, kako je tada najavio, biće sva “goruća pitanja”, kao i ekonomske teme. Precizirao je da će zamoliti turskog kolegu za podršku za jednu industrijsku zonu u Srbiji, budući da postoje turske kompanije zainteresovane da je razvijaju, ali je potrebna i podrška predsjednika Turske.

Posljednji put Erdogan i Vučič su u Istanbulu razgovarali tet-a-tet u septembru prošle godine, a uoči sastanka sa Erdoganom, Vučič je tada izjavio da je za Srbiju važno da ima odlične odnose i komunikaciju sa Turskom, jer je riječ o jednoj od sve važnijih sila u svijetu.

Podsjećamo, krajem avgusta Erdogan je bio u posjeti Sarajevu, prošetao Baščaršijom, posjetio Predsedništvo BiH. Za vrijeme te posjete Bakir Izetbegović, lider SDA, udao je kćerku, a svjedok na šerijatskom i općinskom vjenčanju na kojem je bilo 250 zvanica bio je Erdogan.

VIJESTI

Najnovije vijesti