Četvrtak, 25 Jula, 2024

WHO: Omikron predstavlja ‘vrlo visoki’ globalni rizik, zemlje se moraju pripremiti

Omikron varijanta covida-19 vjerojatno će se međunarodno proširiti i predstavlja “vrlo visoki” globalni rizik, a veći rast broja zaraženih mogao bi u nekim područjima imati “teške posljedice”, poručila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Agencija UN-a je savjetovala 194 članice da ubrzaju cijepljenje visokoprioritetnih skupina te da “osiguraju planove za ublažavanje posljedica” kako bi se održale nužne zdravstvene usluge. “Omikron ima neviđen broj mutacija na šiljak proteinu, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihova potencijalnog utjecaja na tijek pandemije”, poručio je WHO.

WHO stoga “ukupni globalni rizik” zbog nove varijante omikron procjenjuje kao “vrlo visok”. Potrebna su dodatna istraživanja za razumijevanje mogućnosti omikrona da izbjegne imunitet koji je pojedinac stekao cijepljenjem ili preboljenjem, navodi WHO. UN-ova agencija dodaje da se više podataka očekuje u narednim tjednima. “Slučajevi covida-19 očekuju se i kod cijepljenih osoba, ali u malom i predvidljivom omjeru”, procjenjuje WHO.

VIJESTI

Najnovije vijesti