Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Za pušenje cigarete u kafiću novim zakonom predviđena kazna od 100 KM, konobar dužan upozoriti

Bude li usvojen restriktivniji zakon o pušenju u Federaciji Bosne i Hercegovine, fizička osoba koja ga prekrši bit će kažnjena sa 100 KM. Dosta visoke novčane sankcije su predviđene i za druge na koje se zakon odnosi.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH je u srijedu, 26. maja, usvojio Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Da bi ovaj zakon stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH. Ako je suditi po ishodu glasanja u donjem domu, tj. da je dominatna većina podržala Zakon bez obzira na stranačko opredjeljenje, onda je za očekivati da će dobiti podršku i u Domu naroda.

Ako se to desi, onda će pušenje biti zabranjeno u javnim zatvorenim prostorima, što podrazumijeva i ugostiteljske prostore, javni prijevoz i automobile u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Kazne za pravne osobe

Novčane sankcije za prekršitelje Zakona uopće nisu zanemarive. Za pravne osobe su predviđene sljedeće kazne:

 • Pravna osoba koja ne zabrani pušenje bit će kažnjena iznosom od 2.000 do 5.000 KM;
 • Odgovorna osoba u pravnoj osobi bit će kažnjena iznosom od 300 do 1.000 KM;
 • Vlasnik i korisnik prostora, kao i osoba odgovorna za poslovanje ugostiteljskog objekta bit će kažnjeni iznosom od 500 do 2.500 KM, a ako se ne poštuje zabrana pušenja, ako ne opomenu, ne uskrate uslugu ili ne zatraže od osobe da napusti prostor, ako ne kontaktira nadležni organ ukoliko se osoba ogluši o njegove prethodno navedene zahtjeve te ako je prekršen stav šest Člana 6. ovog zakona;
 • Pravna osoba će se kazniti iznosom od 1.500 do 5.000 KM ako dozvolu za pušenje nije donio direktor ili druga odgovorna osoba te ako pušenje nije dozvoljeno u posebno ograđenom prostoru na način da nepušači moraju biti zaštićeni od izloženosti duhanskom dimu;
 • Odgovorna osoba u pravnoj osobi bit će kažnjena iznosom od 300 do 1.000 KM ako prekrši prethodno navedene uslove za pušenje.

Kazne za fizičke osobe

Fizičke osobe bit će kažnjene sa 100 KM ako:

 • Upotrebljavaju duhan, duhanske i ostale proizvode za pušenje, osim duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje, u zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu;
 • Besplatno nude duhan, duhanske i ostale proizvode za pušenje na javnom zatvorenom mjestu u svrhu reklamiranja i promocije;
 • Upotrebljavaju duhan, duhanske i ostale proizvode za pušenje, osim duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje, u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Sankciju po prve dvije osnove izriče nadležni inspektor, a po trećoj osnovi sankciju izriče policajac koji obavlja nadzor.

Kazne za proizvođače, uvoznike i prometnike

Propisane su kazne i za proizvođače, uvoznike i prometnike duhanskim proizvodima:

 • Od 10.000 do 15.000 KM kaznit će se proizvođač, uvoznik ili prometnik duhanskim proizvodima, ako ne istakne podatke, odnosno prodaje duhanske proizvode koji sadrže zabranjene aditive, ako proizvodi nisu laboratorijski ispitani, ako nisu propisno zapakovani i označeni, ako nisu ispoštovane odredbe Zakona koje se odnose na elektronske cigarete, bezdimne proizvode i biljne proizvode za pušenje, ako se krše odredbe o reklamiranju, promociji i sponzorisanju, ako su prekršene odredbe o prodaji, ako su prekršene odredbe o sprečavanju pristupa maloljetnih osoba ovim proizvodima, ako su prekršene odredbe o edukaciji, informisanju i jačanju javne svijesti, ako su prekršene odredbe o programu kontrole ovih proizvoda;
 • Od 500 do 3.000 KM kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi, ako se prekrše prethodno spomenute odredbe;
 • Od 1.000 do 3.000 KM kaznit će se fizička osoba kod nadležnog organa za obavljanje samostalne djelatnosti, ako se prekrše prethodno spomenute odredbe.

Kazne za kršenje pravila o prodaji

Propisane su i kazne, ako se prekrše odredbe zakona kojima se reguliše pitanje mjesta prodaje duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje. To znači sljedeće:

 • Od 2.500 do 10.000 KM kaznit će se pravna osoba;
 • Od 250 do 1.000 KM kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi, ako se prekrši odredba prema kojoj proizvodi za pušenje mogu biti postavljeni ili biti vidljivi u trgovinama, ali ne smiju biti izloženi u komercijalnu svrhu niti na jednom drugom mjestu niti se smiju prodavati na način da kupci mogu slobodno uzeti robu;
 • Od 250 do 1.500 KM kaznit će se fizička osoba kod nadležnog organa za obavljanje samostalne djelatnosti, ako bude kršila prethodno obrazloženu odredbu;
 • Od 100 do 1.000 KM kaznit će se fizička osoba ako bude kršila prethodno obrazloženu odredbu.

Kazne za kršenje odredbi o sprečavanju pristupa maloljetnika duhanskim proizvodima

Utvrđene su i sankcije za one koji budu kršili odredbe kojima se regulišu sprečavanje pristupa maloljetnih osoba duhanskim i ostalim proizvodima za pušenje, pitanje edukacije, informisanja i jačanja svijesti:

 • Od 2.000 do 5.000 KM kaznit će se pravna osoba;
 • Od 250 do 1.000 KM kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi;

Od 500 do 1.000 KM kaznit će se fizička osoba registrovana kod nadležnog organa za obavljanje samostalne djelatnosti.

Očekivano, javnost se podijelila u vezi s namjerom federalne vlasti da restriktivnije reguliše pitanje pušenja u javnom prostoru. Dok neki pozdravljaju donošenje ovakvog zakona smatrajući da će se njime doprinijeti zaštiti zdravlja, pojedini strahuju da će to izazvati poslovne gubitke duhanskoj industriji i djelatnostima koje se na nju oslanjaju – to se prije svega odnosi na ugostiteljstvo.

U anketi Klix.ba na pitanje da li podržavaju usvajanje ovog zakona učestvovalo je više od 9.000 čitatelja. Njih više od 5.800 ili 63 posto je podržalo usvajanje Zakona, 2.800 ili 30 posto nije podržalo, a za njih više od 600 ili 6,68 posto je svejedno.

VIJESTI

Najnovije vijesti