Četvrtak, 7 Decembra, 2023

Za zbrinjavanje izbjeglica osigurano blizu 2,4 miliona KM

Državna komisija za izbjeglice i raseljene osobe jučer je na sjednici u Sarajevu dodijelila  1.798.004,71 KM za 50 projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici.

Ti projekti bit će realizovani u više od 100 općina u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu. Projekti se najviše odnose na rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnih puteva koji vode do povratničkih naselja, izgradnju ili obnovu vodovodne i kanalizacione mreže, zatim na obnovu vjerskih objekata itd., a sve u cilju održivog povratka i poboljšanja uslova života povratnika.

Osim toga, Komisija je donijela Odluku o izboru projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika. To znači da će nakon provođenja tenderskih procedura struju dobiti 95 stambenih jedinica u sedam općina u FBiH i RS, za šta je izdvojeno 600.000 KM.

Sredstva za finansiranje navedenih projekata za 2018. udružili su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, resorna entitetska ministarstva i Vlada Brčko Distrikta u ukupnom iznosu 2.398.004,71 KM.

Članovi Komisije još jednom su konstatovali da rezultati javnog poziva, koji je raspisan u oktobru ove godine, pokazuju da su potrebe povratnika daleko veće od iznosa sredstava koji institucije na državnom, entitetskim i nivou Brčko Distrikta izdvajaju za te namjene, navodi se u saopćenju.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti