Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Zapadni Balkan jedan od šest Bidenovih prioriteta

Među vanjskopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskom razgovoru predsjednika SAD-a Josepha Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako se navodi u saopćenju Bijele kuće, dvoje državnika istaklo je prioritetne teme, među kojima su Afganistan, Kina, Iran, Rusija i Ukrajina, kao i Zapadni Balkan, na kojem je aktuelno pitanje rješavanje odnosa i postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, prenosi Tanjug.

“Predsjednik Joseph Biden razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenijevši joj svoju želju da prodube odnose dvije zemlje.”

“Izrazio je namjeru da revitalizira transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen-temeljac kolektivne sigurnosti i zajedničke demokratske vrijednosti”, piše u saopćenju Bijele kuće.

Također su se saglasili oko važnosti globalne saradnje, uključujući obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi protiv klimatskih promjena, borbi protiv COVID-19 i unapređenju zdravstvene zaštite, kao i postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, navedeno je u saopćenju.

VIJESTI

Najnovije vijesti