Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIZavršava se izbor iz šešira: Slijedi popuna iz drugih kantona

Završava se izbor iz šešira: Slijedi popuna iz drugih kantona

Samo su KS i HNK imali dovoljan broj izabranih zastupnika iz svih naroda.

U Centralnoj izbornoj komisiji danas će, kako je najavljeno, biti obavljeno žrijebanje za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH. Time će biti završen proces odreživanja članova Doma naroda putem žrijeba.

“Šešir” će odlučiti o još dva člana i to delegat iz reda Ostalih iz Kantona Sarajevo, te iz reda Bošnjaka iz Kantona 10 (Livno).

Prilikom izbora delegata za Dom naroda iz Kantona Sarajevo tri liste za izbor delegata iz reda Ostalih i to Albin Zuhrić, Naša stranka 2 i SDPBiH, dobile su jednak broj glasova, po jedan, tako da će se one naći u “šeširu”. U Livanjskom kantonu dvije liste za izbor delegata iz reda bošnjačkog naroda, Avdija Đugum i SDA, dobile su po dva glasa, tako da će i one biti “u bubnju”.

Nakon završetka izbora delegate putem žrijeba ostaće još da se Dom naroda FBiH popuni u skladu sa članom 10.16. Izbornog zakona. Radi se o slučajevima kada u skupštinu nekog kantona nije izabran nijedan pripadnik određenog naroda. Na ovaj način ostalo je upražnjeno ukupno 10 mjesta i to jedan iz reda bošnjačkog, tri iz reda srpskog naroda i šest iz reda Ostalih.

Bošnjak je nedostajao u ZHK. Dva pripadnika srpskog naroda su nedostajala u Skupštini USK, a još jedan u TK. Po jedan predstavnik Ostalih nedostajao je u PoK, ZDK, BPK, SBK, ZHK i Kanton 10. Samo su KS i HNK imali dovoljan broj izabranih zastupnika iz svih naroda kako bi bez problema mogli popuniti svoju kvotu delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prema važećim pravilima CIK-a, ako ni imenovanjem nedostajućih delegata iz drugih kantona ne budu mogli popuniti Dom naroda, oni će onda biti birani između onih koji su se kandidovali, ali nisu dobili dovoljan broj glasova za ulazak u skupštine.

OSLOBOĐENJE

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari