Srijeda, 21 Februara, 2024

Završena izgradnja prve vjetroelektrane u BiH

Postavljanje prve vjetroelektrane u BiH završeno je ovih dana. Riječ je o VE Mesihovina koja se nalazi u općini Tomislavgrad. Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 81 milion eura, a njegovo puštanje u rad očekuje se na proljeće 2018. godine.

Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB, piše Večernji list BiH.

– Vjetroelektrana Mesihovina sastoji se od 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3- 108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh. Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sistemu EP HZ HB, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije te osigurati nova radna mjesta na području općine Tomislavgrad – naveli su ranije iz EP HZ HB.

Važno je naglasiti kako je u svim relevantnim dokumentima, koji uređuju i određuju korištenje resursa i prostora za energetsku infrastrukturu na svim nivoima vlasti u FBiH i koji određuju energetsku strategiju Federacije BiH, VE Mesihovina uvrštena i tretirana kao prioritetni proizvodni objekt od javnog interesa.

Kada je riječ o samoj realizaciji projekta, Večernji podsjeća na činjenicu kako je 14. aprila 2016. potpisan ugovor za LOT 1a (vjetroagregati s temeljima) s konzorcijem Siemens (konzorcij čine Siemens Wind Power A/S Danska i Siemens Wind Power d.o.o. Hrvatska).

Vrijednost ugovora za LOT 1a, uključujući održavanje tokom prve dvije godine garantnog roka, iznosi 71,940.000 eura. Istoga dana potpisan je i ugovor za LOT 1b (interna kabelska mreža i TS 20/110kV s priključkom na EES) s konzorcijem ABB d.o.o. Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. Vrijednost ugovora za LOT 1b je 4,275.447,28 eura.

Dva mjeseca poslije potpisan je ugovor za izvođenje građevinskih radova (pristupne ceste i platforme za kranove) s izvođačem Strabag d.o.o. Sarajevo. Vrijednost tog ugovora je 4,302.837,34 KM bez PDV-a. U julu 2017. završena je izgradnja pristupnih cesta i platformi za kranove VE Mesihovina.

Uz izgradnju VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad JP Elektroprivreda HZ HB radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66 MW i investicijske vrijednosti oko 90 miliona eura.

VIJESTI

Najnovije vijesti