Srijeda, 28 Februara, 2024

Za zbrinjavanje najugroženijih pripadnika boračke populacije u TK 600.000 KM

Ugovori između 226 pripadnika boračke populacije i Ministarstva za boračka pitanja TK, koje je za ovu kategoriju izdvojilo finansijska sredstva, potpisani su danas u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona.

Kantonalna vlada je socijalnim programom izdvojila iznos od 600.000 KM, koja su uglavnom namijenjena za prilagođavanje stambenih prostorija porodicama šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca s područja TK, koji žive u teškim uvjetima, a dosad nisu koristili nikakva prava.

Ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak izjavio je da je na javni poziv pristiglo oko 1.200 prijava, te da od odabranih 226 korisnika njih 175 nema nikakva primanja.

-Uglavnom se radi o priključcima za električnu energiju, vodu, sanaciju kupatila, zamjenu krova i sl, da se stvore barem minimalni uslovi za život, jer većina ovih ljudi živi u veoma nehumanim uvjetima. Sredstvima do 5.000 KM želimo da omogućimo bar malo dostojanstveniji život – kazao je Skopljak.

Jedan od branitelja koji je danas potpisao ugovor s resornim ministarstvom je i Rasim Kozarević iz Živinica. Od prvog do zadnjeg dana proteklog rata branio je svoju državu. Ovo je prvi put da je dobio nepovratna sredstva.

Kozarević je rekao da će iznos od 3.094 KM koji je dobio namijeniti za komunalije, vodovod i kanalizaciju, za kuću koju gradi, jer je 2014. godine kuću u kojoj je živio izgubio u klizištu.

Zahvalio je kantonalnoj vladi i resornom ministarstvu za nepovratna sredstva koja je dobio.

Spomenuta sredstva su dodijeljena u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica i Pravilnika o dodjeli finansijskih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba socijalno ugroženih branilaca i članova i njihovih porodica.

VIJESTI

Najnovije vijesti