Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETZukić: Ako ga delegati izglasaju zakon o obrtu stupit će na snagu

Zukić: Ako ga delegati izglasaju zakon o obrtu stupit će na snagu

obrt

Delegati Parlamenta Federacije BiH sutra će razmatrati Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH.

– Ukoliko ga izglasaju bit će omogućeno da stupi na snagu budući da ga je ranije usvojio Predstavnički dom. To će značiti da će obrti imati pravo i na uvoz repromaterijala i izvoz svojih proizvoda odnosno moći će samostalno u svoje ime i za svoj račun obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika što do sada nije bio slučaj – rekao je u izjavi za Fenu federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić.

Kaže da su najvažnije prednosti ovog zakona skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Između ostalog, u praksi će biti obrtniku omogućeno obavljanje i drugih djelatnosti, koje služe obavljanju osnovne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnosti obuhvaćene rješenjem o obavljanju obrta,

– Zakonom je omogućeno fizičkim osobama i penzionerima obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja, a predviđen je obrtni registar kao informacioni sistem za upravljanje procesom registracije i obrade podataka o obrtima – istakao je Zukić.

Također, značajnim smatra ukidanje podjele obrta na vezane i posebne obrte čime je po prvi put omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprečavala osobe, posebno mlade ljude da registruju željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih barijera.

Implementacijom navedenog, daje se veliki doprinos suzbijanju sive ekonomije odnosno novim zakonom omogućavamo svim zainteresovanim poduzetnicima da budu dijelom bosanskohercegovačke ekonomije na značajno jednostavniji način.

RTV SLON/FENA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari