Nedjelja, 14 Jula, 2024

U Srebreniku svečano obilježen Dan nezavisnosti BiH

Danas je održana svečana proširena sjednica Općinskog vijeća Srebrenik kojom je na prigodan način obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH. Pored općinskih vijećnika, sjednici su prisustvovali i predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR-a i boračkih organizacija odbrambeno-oslobodilačkog rata te predstavnici političkog, privrednog, kulturnog i vjerskog života općine Srebrenik. –„Bosna i Hercegovina od 1995. godine, 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti.

 

Dan nezavisnosti se slavi kao najvažniji praznik, simbol slobode, nezavisnosti, te dostojanstva svake države i svakog naroda na svijetu. Praznici Bosansko Hercegovačkog naroda su posebni jer je taj narod sam po sebi poseban, po svome dostojanstvu, opstojnosti, po odlukama i po veličini historijskog tereta koji je morao iznijeti, te neprestanoj izloženosti historijskim iskušenjima kada ja u pitanju dokazivanje činjenice da se BH prostor i BH narodi nikada nemogu prisvojiti niti porobiti, te biti predmetom potkosurivanja veliko državnih interesa pojedinih država.

Nadam se da će vremenom kritična masa zdravog, realnog i ljudskog promišljanja, biti prevaga u zaustavljanju ovakvih destruktivnih djelovanja, te da će Bosnu i Hercegovinu i njene narode ostaviti na miru da žive i postoje kako dolikuje svakoj civiliziranoj državi i svakom civiliziranom narodu”, istakao je u svom referatu Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik.

Čestitke u povodu Dana nezavisnosti učesnicima sjednice uputili su i Ibrahim Zukić, predsjedavajući Općinskog vijeća Srebrenik i Mehmed Barjaktarević, ratni načelnik općine Srebrenik i zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Svečanu proširenu sjednicu Općinskog vijeća Srebrenik uveličali su i učenici Prve osnovne škole Srebrenik koji su priredili prigodan kulturni program posvećen Danu nezavisnosti BiH. U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, delegacije općine Srebrenik i srebreničkih boračkih udruženja položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje i Spomen-kosturnicu u Srebreniku.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI