Petak, 14 Juna, 2024

45 godina od pogibije Džemala Bijedića, državnika za kojeg se očekivalo da će naslijediti Tita

Prije 45 godina kod Kreševa je poginuo jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih političara Džemal Bijedić. Pojedini smatraju da nisu u potpunosti rasvijetljene okolnosti njegove i pogibije njegove supruge Razije.

Bijedić je rođen u aprilu 1917. u Mostaru. Već kao student prava na Univerzitetu u Beogradu prihvatio je ljevičarske ideologije. Zato i nije iznenađujuće da je bio aktivan učesnik u antifašističkoj borbi. Između ostalog, u okupiranom Sarajevu je djelovao pod imenima Crni i Dugonja.

Nakon Drugog svjetskog rata profilisao se kao jedan od najznačajnijih političara ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Koliko je bio značajan govori i to da su upravo u njemu mnogi vidjeli nasljednika Josipa Broza Tita kao jugoslavenskog čelnika. Bio je na mnogim političkim pozicijama, a najznačajnija je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća. Na toj poziciji je bio od 1971. pa sve do smrti.

Kako piše profesor historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Husnija Kamberović u knjizi “Džemal Bijedić: Politička biografija”, političku djelatnost je fokusirao na četiri ključna pitanja: razvoj Hercegovine i njenu integraciju u bosanskohercegovačke okvire, ravnopravnost Bosne i Hercegovine u jugoslavenskoj federaciji, afirmaciju nacionalnog identiteta muslimana i afirmaciju jugoslavenske države na svjetskoj političkoj sceni.

Posebno se cijeni Bijedićev doprinos u poslijeratnom razvoju cijele Hercegovine. Bio je među onima koji su insistirali da se svaki dio Hercegovine razvija i da se ne provodi revanšizam prema dijelu stanovništva bez obzira na ono što se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata.

On i njegova supruga Razija su poginuli 18. januara prilikom leta iz Batajnice u Sarajevo na sjednicu Centralnog komiteta Saveza komunista Bosne i Hercegovine. Prema zvaničnoj istrazi, poginuli su kada je avion udario u brdo Inač iznad Kreševa. Bijedić je prethodno bio u Beogradu, odakle je Tita ispratio u posjetu Libiji, a bila je planirana i posjeta Egiptu.

Međutim, pojedini ne vjeruju da su u potpunosti otkriveni stvarni uzroci ove nesreće. Čak sumnjaju da je riječ o atentatu, ali ovi navodi nikada nisu potvrđeni. Džemal i Razija Bijedić su sahranjeni na sarajevskom groblju Bare.

Klix.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti